Το Παρίσι θέλει να δημιουργήσει ένα δάσος 5 φορές μεγαλύτερο από το Central Park

 
Ένα δάσος 5.2 τετραγωνικών μιλίων θα δημιουργηθεί ακριβώς απέξω από το Παρίσι Εικόνα: REUTERS/Charles Platiau

 
Για περισσότερο από 15 χρόνια, η πόλη του Παρισιού σχεδιάζει να φυτέψει ένα νέο δάσος στην πεδιάδα του Pierrelaye-Bessancourt, ενός προαστίου έξω από την πόλη. Άλλα το σχέδιο έχει αντιμετωπίσει προβλήματα καθώς υπάρχουν διαφωνίες ως προς την καλύτερη χρήση της γης.
Οι Γάλλοι πολιτικοί επί του παρόντος προωθούν ενεργά την πραγματοποίηση αυτής της προσπάθειας "πρασινοποίησης".
Το σχέδιο SMAPP προϋποθέτει 5,2 τετραγωνικά μίλια δέντρων και φυτών. Για απόκτηση προοπτικής, μιλάμε για περίπου 5 φορές το μέγεθος του Central Park στη Νέα Υόρκη.
Το δάσος θα βρίσκεται περίπου 18 μίλια νοτιοδυτικά του κέντρου του Παρισιού. 
 

Η τοποθεσία του δάσους, 18 μίλια νοτιοδυτικά του Παρισιού. Image: SMAPP
Το σημείο στο Pierrelaye-Bessancourt συνορεύει με δρόμους και βρίσκεται κοντά στον ποταμό Σηκουάνα.

 
Το σημείο του δάσους αυτή τη στιγμή είναι ένας ξηρός σκουπιδότοπος.Image: SMAPP


Για σχεδόν ένα αιώνα το Pierrelaye-Bessancourt είναι ένας κυριολεκτικός σκουπιδότοπος. Από το 1896 μέχρι και τα 1990s, η πόλη του Παρισιού ψέκαζε με υπολείμματα λυμάτων τα 865 στρέμματα με σκοπό τη λίπανσή τους (οι επιστήμονες αργότερα κατέληξαν στο ότι η συγκεκριμένη τεχνική μόλυνε το χώμα).
Σήμερα, η περιοχή χρησιμοποιείται ως ανεπίσημος σκουπιδότοπος για τα σκουπίδια του Παρισιού.
Το Παρίσι θέλει τώρα να μεταμορφώσει την περιοχή σε ένα μεγαλειώδες δάσος. Για να φτάσουν τα δέντρα την ωριμότητα θα χρειαστούν τουλάχιστον 30 με 50 χρόνια.


Η απεικόνιση ενός καλλιτέχνη δείχνει πως θα είναι το δάσος.Image: SMAPP

Όπως δείχνει το παρακάτω σχεδιάγραμμα, το δάσος θα περιλαμβάνει περιπατητικά μονοπάτια, ένα κέντρο ιππασίας, προστατευόμενες περιοχές, μερικές περιοχές για παρκινγκ καθώς και κιόσκια παρατήρησης.Το δάσος θα περιλαμβάνει περιπατητικά μονοπάτια και προστατευόμενες περιοχές.Image: SMAPP

Το δάσος θα δημιουργήσει ένα βιότοπο τόσο για τα φυτά όσο και για την άγρια ζωή. Επιπρόσθετα θα βοηθήσει στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου αφού τα δέντρα καταναλώνουν CO2. Η τοποθεσία θα είναι επίσης σχετικά απαλλαγμένη από την παρουσία αυτοκινήτων που συμβάλλουν έντονα στις εκπομπές άνθρακα.Ένα καινούργιο δάσος θα αποτελέσει βιότοπο για την άγρια ζωή.Image: SMAPP

Το συγκεκριμένο εγχείρημα αποτελεί μία από τις τελευταίες προσπάθειες της πόλης να μειώσει την ατμοσφαιρική ρύπανση μέσα και γύρω από το Παρίσι.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών το Παρίσι προσπάθησε να δημιουργήσει περισσότερους χώρους πρασίνου μέσα στην πόλη που απευθύνονται σε πεζούς. Για παράδειγμα ένα περιπατητικό πάρκο στο οποίο απαγορεύεται η διέλευση αυτοκινήτων εγκαινιάστηκε κατά μήκος του Σηκουάνα το καλοκαίρι του 2016.
Αυτός ο ελεύθερος αυτοκινήτων περιπατητικός διάδρομος καταμήκος του Σηκουάνα άνοιξε το καλοκαίρι του 2016.


Image: Franklin Azzi Architecture
 
Όπως σημειώνει το CityLab το δασοκομικό αυτό εγχείρημα πιθανότατα θα αντιμετωπίσει μερικές προκλήσεις. Σχεδόν 1.500 τροχόσπιτα βρίσκονται εγκατεστημένα στην περιοχή και για να εξασφαλιστεί πλήρης έγκριση θα χρειαστούν πολύωρες συναντήσεις με την κοινότητα.
Το σχέδιο να αφιερωθεί μία τόσο μεγάλη έκταση γης σε ένα δάσος αντί σε μία πιο κερδοφόρα επένδυση είναι σίγουρα φιλόδοξο. Αλλά επίσης σηματοδοτεί το συνεχές αυξανόμενο αστικό κίνημα «πρασινοποίησης» των μεγάλων αστικών κέντρων.


Πηγή: www.weforum.org

Unknown

Instagram