Τα αστικά πάρκα μπορούν να αποθηκεύσουν σχεδόν τόσο άνθρακα, όσο και τα τροπικά δάση


Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα σκέφτονταν ποτέ το Λονδίνο ως δάσος. Υπάρχουν όμως περισσότερα δέντρα στο Λονδίνο από ό, τι άνθρωποι. Και τώρα, το νέο έργο των ερευνητών του University College London δείχνει ότι αυτά τα αστικά κομμάτια πρασίνου αποθηκεύουν τόσο άνθρακα ανά τετραγωνικό μέτρο όσο και τα τροπικά δάση.
Περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε πόλεις, και τα δέντρα παίζουν κρίσιμο ρόλο στην ανθρώπινη υγεία και ευημερία. Τα δέντρα παρέχουν σκιά, μετριάζουν τις πλημμύρες, απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα (CO₂), καθαρίζουν τον ατμοσφαιρικό αέρα και παρέχουν οικοσυστήματα απαραίτητα για ζώα αλλά και άλλα φυτά. Οι φυσικές υπηρεσίες που παρέχονται από τα δέντρα του Λονδίνου στους κατοίκους του, εκτιμήθηκαν πρόσφατα σε περισσότερο από 140 εκατομμύρια λίρες ευρώ ετησίως.
Αυτό μπορεί να ισοδυναμεί με λιγότερο από 20 ευρώ το χρόνο ανά δέντρο, αλλά η πραγματική αξία μπορεί να είναι πολύ υψηλότερη, δεδομένου του πόσο δύσκολο είναι να ποσοτικοποιηθούν τα ευρύτερα οφέλη των δέντρων και ο χρόνος ζωής τους. Το κόστος αντικατάστασης ενός μεγάλου, ώριμου δέντρου είναι μερικές χιλιάδες λίρες Αγγλίας και η αντικατάσταση του σημαίνει ότι το ισοδύναμο καθαρό όφελος θα φανεί πολλές δεκαετίες μετά.
Τα αστικά δέντρα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην απορρόφηση του CO2, επειδή βρίσκονται τόσο κοντά στις πηγές εκπομπής του, όπως οι μεταφορές, αλλά και η βιομηχανική δραστηριότητα.
Μία ομάδα του UCL χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό πρωτοποριακών τεχνικών σάρωσης με λέιζερ για τη μέτρηση της βιομάζας των αστικών δέντρων με μεγαλύτερη ακρίβεια. Η ομάδα χρησιμοποιεί μεθόδους lidar (που χρησιμοποιείται και για την ανίχνευση φωτός), οι οποίες πρωτοστάτησαν στη μέτρηση μερικών από τα μεγαλύτερα δέντρα του κόσμου, ώστε να τις εφαρμόσει στα δέντρα μίας συγκεκριμένης περιοχής.
Η μελέτη της ομάδας του UCL κατέληξε στην παροχή ακριβών στοιχείων για την ποσότητα άνθρακα που δεσμεύει κάθε δέντρο ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του: Τα ευρήματα δείχνουν ότι η περιοχή του Camden έχει μέση πυκνότητα περίπου 50 τόνων άνθρακα ανά εκτάριο, ανερχόμενη σε 380 τόνους ανά εκτάριο σε σημεία όπως το Hampstead Heath και το νεκροταφείο Highgate - που είναι ισοδύναμες με τις τιμές που παρατηρούνται στα εύκρατα και τα τροπικά δάση .
Το Camden έχει επίσης υψηλή πυκνότητα άνθρακα, σε σύγκριση με άλλες πόλεις της Ευρώπης. Για παράδειγμα, η Βαρκελώνη και το Βερολίνο έχουν μέσες πυκνότητες άνθρακα 7,3 και 11,2 τόνους/εκτάριο αντίστοιχα. Οι μεγάλες πόλεις στις ΗΠΑ έχουν τιμές 7,7 τόνους/εκτάριο και στην Κίνα η αντίστοιχη είναι 21,3 τόνοι/εκτάριο.
Τα δέντρα έχουν σημασία για όλους μας. Πρόσφατες διαμαρτυρίες στο Σέφιλντ, στο Κάρντιφ, στο Λονδίνο και αλλού, σχετικά με τις πολιτικές διαχείρισης και μείωσης του αστικού πρασίνου, δείχνουν πόσο έντονα αισθάνονται οι άνθρωποι για τα δέντρα της γειτονιάς τους. Η εύρεση πιο αποτελεσματικών τρόπων αξιολόγησης των δέντρων είναι καθοριστικής σημασίας για την οικοδόμηση πιο βιώσιμων και ζωντανών πόλεων.
Η μέτρηση των δέντρων με νέους τρόπους μας βοηθά να τα δούμε από μια νέα οπτική γωνία, και τα δεδομένα του 3D lidar της ομάδας UCL έχουν συμβάλλει σημαντικά στην παρακολούθηση και ανάλυση του θέματος.
 Πηγή: www.e-mc2.gr

Unknown

Instagram