Στη Σεούλ, ένας παλιός αυτοκινητόδρομος γίνεται δημόσιο πάρκο με 24.000 φυτά.

Ο «Seoullo 7017» περνάει πάνω από τον Σταθμό της Σεούλ.Ο «κήπος του ουρανού» έχει μήκος σχεδόν ένα χιλιόμετρο Εικόνα (c) Ossip van Duivenbode κατά παραχώρηση του MVRDV

Ένας νέος αστικός κήπος έχει κάνει την εμφάνισή του στην καρδιά της Σεούλ στη Νότια Κορέα, όπου ένας υπερυψωμένος αυτοκινητόδρομος μήκους 938 μέτρων, που πρωτοκατασκευάστηκε το 1970, έχει μεταμορφωθεί σε έναν «κήπο του ουρανού» που φιλοξενεί 24.000 δέντρα, θάμνους και λουλούδια.
Σχεδιασμένος από το αρχιτεκτονικό γραφείο MVRDV με έδρα το Ροτερνταμ, ο Seoullo 7017 ήταν κάποτε μια ανισόπεδη διάβαση από μπετόν και ατσάλι ύψους 16 μέτρων· τώρα είναι ένα χωριουδάκι από φυτά και δημόσιο πάρκο. 

Το όνομά του μεταφράζεται ως «Προς την Σεούλ» και το πάρκο περνάει πάνω από τον Σταθμό της πόλης, συνδέοντας την αγορά Ναμνταεμούν με τις γειτονιές Μάλι-ντονγκ, Γιούνγκνιμ-ντονγκ και  Τσέονγκπα-ντονγκ. Καινούριες γέφυρες και σκάλες έχουν κατασκευαστεί και συνδέουν τον αυτοκινητόδρομο με ξενοδοχεία, εστιατόρια και κήπους.  

Ο Seoullo 7017 αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας της κορεάτικης πρωτεύουσας να κάνει το αστικό κέντρο, και ιδιαίτερα την περιοχή του κεντρικού σταθμού, πιο πράσινο και πιο φιλικό προς τους πεζούς. Περίπου 50 οικογένειες και 228 είδη και υποείδη φυτών εκτίθενται σε 645 κυλινδρικές γλάστρες διαφόρων μεγεθών, που οι βάσεις τους φωτίζονται μπλε τη νύχτα.

Ο «κήπος του ουρανού» θυμίζει το πάρκο High Line της Νέας Υόρκης και αποτελεί ένα πολύ επιτυχημένο παράδειγμα παροπλισμένης υπερυψωμένης (ή υπόγειας) διάβασης, η οποία πήρε νέα πνοή ζωής ως δημόσιος χώρος. Στο μέλλον, το πάρκο θα λειτουργεί ως φυτώριο και θα παράγει φυτά για τις γύρω περιοχές της πόλης.


Πηγή:www.curbed.com

Unknown

Instagram