Η Ολλανδία είναι η πατρίδα ενός μονοπατιού για ποδήλατα που εκτείνεται πάνω από την πράσινη ταράτσα ενός σχολείου


Του Emanuele Rigitano
Η πόλη της Ουτρέχτης στην Ολλανδία εγκαινίασε ένα μονοπάτι για ποδηλάτες που ενώνει μια γέφυρα, την ταράτσα ενός σχολείου και έναν κήπο.
Η πόλη της Ουτρέχτης στην Ολλανδία φιλοξενεί μια γέφυρα για ποδήλατα και πεζούς που εκτείνεται πάνω από τον κήπο στην ταράτσα ενός σχολείου Μοντεσσόρι. Το έργο ενισχύει την πρακτικότητα και θα επιτρέψει στις οικογένειες να φέρνουν τα παιδιά τους στο σχολείο με το ποδήλατο, περνώντας μέσα από πράσινες περιοχές.
Το νέο μονοπάτι για ποδηλάτες ενώνει τη γέφυρα, το σχολείο και τον κήπο.
Παρά τη λειτουργικότητά τους, οι γέφυρες συχνά αντιμετωπίζονται σαν υποδομή- αυτοσκοπός. Όμως η δημιουργία της γέφυρας Dafne Schippers έχει ως στόχο να καταρρίψει αυτόν τον μύθο: το μονοπάτι για ποδήλατα, το πάρκο και το σχολείο συνδυάζονται και σχηματίζουν ένα συνεκτικό σύνολο υποδομών, αρχιτεκτονικής και τοπίου.

Η γέφυρα για ποδηλάτες της Ουτρέχτης
Η γέφυρα διασχίζει το κανάλι Άμστερνταμ- Ρήνου και εκτείνεται για περίπου 110 μέτρα, συνδέοντας την παλιά πόλη με το καινούριο προάστιο Leidsche Rijn. Ο κήπος στην ταράτσα του σχολείου καλλιεργείται με μεθόδους μόνιμης καλλιέργειας και βρίσκεται πάνω από το γυμναστήριο του σχολείου. Ένας μικρός τοίχος χωρίζει το μονοπάτι από τις ιδιωτικά μέρη του σχολείου.
Το βίντεο που δημιούργησαν οι Nextarchitects αξίζει όσο χίλιες λέξεις και μας επιτρέπει να «επισκεφτούμε» το μονοπάτι μέσω τρισδιάστατων γραφικών.Η Ολλανδία είναι μία από τις πλέον πρωτοπόρες χώρες σε ό,τι έχει να κάνει με την κατασκευή υποδομών αφιερωμένων στην βιώσιμη κινητικότητα, ιδιαίτερα στους δύο τροχούς- όπως στην περίπτωση της σήραγγας ποδηλάτων στο Άμστερνταμ.

Unknown

Instagram