Καθαρίζοντας την ατμόσφαιρα του Λονδίνου


Κάθε χρόνο, πάνω από 9.000 λονδρέζοι πεθαίνουν από αίτια που σχετίζονται με τη μακροχρόνια έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Επίσης, πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι εκατοντάδες σχολεία βρίσκονται σε περιοχές όπου οι ρύποι είναι πολύ πάνω των επιτρεπτών ορίων.
Ο Δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν έχει θέσει σε εφαρμογή μέτρα για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και την προστασία της υγείας των πολιτών.Τα μέτρα που πάρθηκαν είναι τα εξής:


T-Charge (Πρόστιμο τοξικότητας)

Από τον Οκτώβριο του 2017, τα παλιά και ρυπογόνα οχήματα που θα κινούνται στο κέντρο του Λονδίνου θα πρέπει να πληρώνουν πρόστιμο 10 λιρών, το οποίο στις ώρες αιχμής θα ανατιμάται στις 21,50 λίρες. Το μήνυμα εδώ είναι ξεκάθαρο: τα ρυπογόνα αυτοκίνητα δεν είναι ευπρόσδεκτα στο κεντρο της πόλης!
Ζώνη Χαμηλών Ρύπων (ULEZ)


Πρόκειται για οριοθέτηση συγκεκριμένων περιοχών του κέντρου όπου η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο αν τα οχήματα πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές χαμηλών ρύπων. Έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το 2019 συμπληρωματικά του «Προστίμου Τοξικότητας»,θα λειτουργεί όλο το 24ώρο, και θα προβλέπει τσουχτερά πρόστιμα σε όσους δε συμμορφώνονται. Η Ζώνη Χαμηλών Ρύπων προβλέπεται να δημιουργήσει μείωση του μονοξειδίου του αζώτου κατά 50% στο κέντρο του Λονδίνου.Οικολογικά Λεωφορεία


Ο δήμαρχος έχει ήδη ξοδέψει πάνω από 300 εκατομμύρια λίρες για να μετατρέψει χιλιάδες λεωφορεία να καίνε καθαρό ντίζελ, τα οποία θα αρχίζουν να κινούνται από το 2018 στους δρόμους της πόλης, με προτεραιότητα στις περιοχές με τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση.
Εφαρμογή ελέγχου «καθαρού» οχήματοςΣύντομα θα λανσαριστεί online εφαρμογή που ο καθένας θα μπορεί, βάζοντας το μοντέλο του αυτοκινήτου του, να πληροφορηθεί για το πόσους ρύπους εκπέμπει. Με αυτό τον τρόπο ο Δήμος θέλει να κάνει τους πολίτες να διαλέγουν λιγότερο ρυπογόνα αυτοκίνητα όταν πρόκειται να κάνουν αγορά νέου αυτοκινήτου.Προστασία σχολειών από τη ρύπανση
50 σχολεία που βρίσκονται σε κεντρικές περιοχές θα υποστούν ελέγχους «ποιότητας αέρα» για το πόσο καθαρή είναι η ατμόσφαιρα μέσα και γύρω από αυτά. Σε όσα από αυτά βρεθούν υψηλά ποσοστά διοξειδίου του άνθρακα, υπάρχει πλάνο τοπικής μείωσης των ρύπων που θα εκτελεστεί από τις Τοπικές Αρχές σε συνεργασία με τα σχολεία αυτά.
Επιπλέον μέτρα


• Χρηματοδότηση για τη δημιουργία πέντε Γειτονιών Χαμηλών ρύπων
• Δημιουργία στόλου υβριδικών λεωφορείων
• Δημιουργία των λεγόμενων Δρόμων Υγείας όπου οι κάτοικοι θα ενθαρρύνονται να περπατάνε και να κάνουν ποδήλατο
• Διπλασιάζεται η χρηματοδότηση για τη καλύτερη ποιότητα ατμόσφαιρας
• Επένδυση 1 εκατομμυρίου λιρών για κατασκευή εγκαταστάσεων για την προώθηση και την ασφάλεια της μετακίνησης με ποδήλατο.
• Εγκατάσταση περισσοτέρων σταθμών φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα
• Δημιουργία ειδικών προγραμμάτων για τη μείωση των οικιακών ρύπων


Πηγή:www.london.gov.uk/

Unknown

Instagram