Πως επτά άσχημες υπόγειες διαβάσεις, λειτουργούν πλέον ως δημόσια πάρκα


Μεταμορφώνοντας άχρηστους χώρους σε σημεία ενδιαφέροντος για τις κοινότητες

The Sabine Promenade in Houston, Texas. Tom Fox, SWA Group

 

Όταν το High Line του Μανχάταν, άνοιξε στη δυτική μεριά της Νέας Υόρκης το 2009, οι κάτοικοι της περιοχής αλλά και επισκέπτες συνέρρευσαν στο αναδιαμορφωμένο σιδηροδρομικό κατάλοιπο που μεταμορφώθηκε σε πάρκο ιδανικό για περίπατο. Μπορεί κανείς να υποστηρίξει πως το διάσημο αυτό εγχείρημα  αστικής επαναχρησιμοποίησης, το High Line, έκανε τη βιομηχανική επανάχρηση δημιουργική και προκάλεσε ένα κύμα δημιουργικής εξέλιξης.
Έκτοτε, πολλές πόλεις στις Η.Π.Α έχουν καταφέρει να επανακτήσουν αστικές κατασκευές, όπως παλιά εργοστάσια επεξεργασίας λυμάτων, που εκ πρώτης όψεως μπορεί να θεωρηθούν ακατάλληλα για αστική επανάχρηση και να αλλάξουν την όψη της πόλης τους μετατρέποντας τους χώρους αυτούς σε πάρκα.
Υπερυψωμένοι αυτοκινητόδρομοι και σιδηροδρομικές γραμμές έπρεπε εδώ και καιρό να «καλλωπιστούν». Και ενώ σε διάφορες πόλεις ανά των κόσμο η επέκταση των πάρκων-τσέπης και άλλων μορφών πρασίνου, ως μέσου επανασύνδεσης, των κοινοτήτων στις πόλεις, συνεχίζει να αυξάνεται, οι αυτοκινητόδρομοι, όπως και άλλες βιομηχανικές δομές, το καθιστούν δύσκολο ή και ανέφικτο. Σε πολλές πόλεις έχουν μετατρέψει αυτούς τους άσχημους και παρατημένους χώρους σε πάρκα, απλά καθαρίζοντας τους από τα σκουπίδια, φυτεύοντας, βάζοντας φώτα και σε ορισμένες περιπτώσεις έργα τέχνης, ή δημιουργώντας ποδηλατοδρόμους.
Συγκεντρώσαμε 7 παραδείγματα δημιουργικών μεταμορφώσεων υπόγειων διαβάσεων. Ένα εξ αυτών αφορά μία διάβαση που αποτελούσε σκουπιδότοπο για δεκαετίες και τώρα έχει μεταμορφωθεί σε προορισμό για όσους ασχολούνται με το skateboard. Κάποια απ’ αυτά είναι ακόμα υπό κατασκευή ή σε διαδικασία έναρξης των εργασιών. αλλά όλα αποτελούν απόδειξη μίας νέας εποχής που ξεκινά στον σχεδιασμό υπογείων διαβάσεων, η οποία θα δίνει έμφαση στη διάθεση των γειτονιών να επανασυνδεθούν με υψηλών επιπτώσεων παρεμβάσεις που θα αναζωογονήσουν τις κοινότητες.

Τα Wabash Lights στο Σικάγο


Εγκατάσταση τέχνης που απεικονίζει μία όψη του μέλλοντος, όνομα Wabash Lights. Courtesy of the Wabash Lights

Σε μία προσπάθεια να «πολεμήσουν» τη σκοτεινή σκιά που έχει δημιουργήσει στο Σικάγο η μεγάλη παρουσία σιδηροδρομικών γραμμών, 2 φιλότεχνοι επιχειρηματίες αποφάσισαν να χρηματοδοτήσουν μία φωτεινή εγκατάσταση τέχνης στην κάτω πλευρά της Λεωφόρου Wabash. Το Φεβρουάριο του 2016 ξεκίνησε η λειτουργία, με διάφορες προσθήκες να αναμένονται. Το έργο σε πλήρη ανάπτυξη θα καλύπτει 2 οικοδομικά τετράγωνα.

Το I-5 Colonnade πάρκο ποδηλάτων στο ΣηάτλI5, Credits  I5

Χτισμένο κάτω από τις υπερυψωμένες καμάρες του αυτοκινητοδρόμου Ι5 στο Σηάτλ, το Ι5 Colondale μεταμόρφωσε 2 στρέμματα παραμελημένης και επικίνδυνης γης σε ένα από τα πρώτα αστικά κέντρα για ποδηλασία βουνού.   Αρχικά άνοιξε το 2008 και ενώ είχε σκαμπανεβάσματα στη λειτουργία του όλα αυτά τα χρόνια, εξακολουθεί να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.


Το Underline στο Μαϊάμι

 

Τhe Underline,credits The Underline
  

Ακολουθώντας τα βήματα της Νέας Υόρκης με το High Line, το Underline στο Μαϊάμι φιλοδοξεί να μεταμορφώσει τις ανεκμετάλλευτες διαβάσεις κάτω από το Metrorail, το υπερυψωμένο και συνεχώς επεκτεινόμενο σύστημα συγκοινωνιών της πόλης, σε αστικό πάρκο. Το τελικό αποτέλεσμα θα περιλαμβάνει ένα μονοπάτι 10 χλμ για πεζούς και ποδήλατα και αποτελεί μέρος του ευρύτερου σχεδίου που θέλει να εφαρμόσει η πόλη του Μαϊάμι για τη δημιουργία ενός δικτύου συνολικού μήκους 250 χλμ για χρήση από πεζούς και ποδηλάτες.
Τα 110 εκατομμύρια δολάρια που θα κοστίσει αυτή η διαδικασία θα χρησιμοποιηθούν για να αναβιώσουν με φωτισμό, φυτεύσεις δέντρων και λαχανικών, τοποθέτηση τέχνης και οργάνων γυμναστικής, τη μέχρι πρότινος υποβαθμισμένη διάβαση. Η πρώτη φάση είναι ήδη σε φάση προετοιμασίας, ενώ το όλο εγχείρημα θα πάρει χρόνια για να ολοκληρωθεί.


Το Bentway στο Τορόντο


Η κάτω μεριά του Bentway. Credits Bentway Facebook

Γνωστό παλιά ως Project Under Gardiner, το Bentway στοχεύει στο να μεταμορφώσει την άδεια και ξεχασμένη περιοχή κάτω από τον αυτοκινητόδρομο Gardiner του Τορόντο σε μέρος σύναξης της κοινότητας. Το σχέδιο πρόεκυψε όταν το Συμβούλιο Πόλης του Τορόντο αποφάσισε να αποκαταστήσει τον υπερυψωμένο (σε μερικά σημεία όσο ένα πενταόροφο κτήριο) αυτοκινητόδρομο. Για να εκμεταλλευθούν τον κενό χώρο που υπάρχει θα δημιουργήσουν ένα καινούργιο μονοπάτι μήκους 1,75 χλμ που θα ενώνει 7 διαφορετικές συνοικίες και θα δημιουργεί πρόσβαση σε τουριστικά αξιοθέατα.
Το Bentway θα χρησιμοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου ως χώρος εκδηλώσεων και θα περιλαμβάνει κήπους, παγοδρόμιο, χώρους τέχνης και εκθέσεων, εγκαταστάσεις ψυχαγωγίας,  συνοικιακά μαγαζιά, θα φιλοξενεί φεστιβάλ, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις. Το μεγαλύτερο μέρος των εγκαταστάσεων θα λειτουργήσουν μέσα στο 2017.

Το πάρκο Burnside για σκέιτ  στο Πόρτλαντ


Burnside,Credits Burnside park

Βρισκόμενο κάτω από τη γέφυρα Burnside του Πόρτλαντ, στην ανατολική πλευρά του ποταμού (Γουιλάμετ), αυτό το πάρκο για σκέιτ, κατασκευάστηκε αρχικά πριν 26 χρόνια χωρίς άδεια. Μία ομάδα σκειτάδων πήραν ένα παρατημένο κομμάτι γης, που όμως ήταν προστατευμένο από τις βροχοπτώσεις και το μετέτρεψαν σε Μέκκα του σκέιτ.
Όταν οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων της περιοχής συνειδητοποίησαν ότι η ύπαρξη του πάρκου θα είχε θετικό αποτέλεσμα για τη γειτονιά τους, βοήθησαν στη νομιμοποίηση του όλου εγχειρήματος και τα υπόλοιπα ανήκουν στην ιστορία. Πλέον, το συγκεκριμένο πάρκο σκέιτ, το οποίο είναι τελείως νόμιμο, έχει γίνει θρύλος ανάμεσα στους σκειτάδες  και διάσημο σε όλο τον κόσμο μέσω βίντεο παιχνιδιών και επαγγελματικών περιοδικών.

 Το Πάρκο Τέχνης Underpass στην Ουάσινγκτον 

Το ίδρυμα Noma Parks δουλεύει ένα σχέδιο που αποσκοπεί στη βελτίωση των συνθηκών σε κάποιες από της υπόγειες διαβάσεις της Ουάσινγκτον με τη χρήση εγκαταστάσεων τέχνης, προκειμένου να επιτύχουν τον καλλωπισμό τους. Τα σχετικά σχέδια αφορούν στην εγκατάσταση έργων τέχνης σε 4 διαβάσεις (για περισσότερα δείτε εδώ over here).
Η πρώτη εγκατάσταση, η οποία βρίσκεται στη φάση της κατασκευής, θα δημιουργήσει ένα «πάρκο τέχνης & φωτός»  στη διάβαση του δρόμου Μ. Με το όνομα «Βροχή», η εγκατάσταση θα χρησιμοποιεί φώτα LED μέσα σε εκατοντάδες πολύ-ανθρακικούς σωλήνες, ώστε να μοιάζει σα νεροποντή. 

Ο περίπατος της Sabine στο Χιούστον


The Sabine Promenade in Houston, Texas. Tom Fox, SWA Group

Αυτό το βραβευμένο πάρκο, που ολοκληρώθηκε το 2006 και βρίσκεται κάτω από τον Ι-45 αυτοκινητόδρομο του Χιούστον, περιλαμβάνει μονοπάτια για πεζούς και ποδηλάτες από αρχιτέκτονες της ομάδας SWA, μία μεγάλη εταιρεία που ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1950 από τους Hideo  Sasaki Sasaki και Peter Walker.
Το μισού χιλιομέτρου άπλωμα κάτω από τον αυτοκινητόδρομο έχει φωτισμό που αλλάζει από λευκό σε μπλε χρώμα αναλόγως των φάσεων της σελήνης, πρόσβαση στο Buffalo Bayou και κάτι που μερικοί αποκαλούν «χωρίς πρόθεση πάρκο γλυπτών» από τα σχήματα των θεμελίων του αυτοκινητοδρόμου.


Πηγή:www.curbed.com

Unknown

Instagram