Το σχέδιο της Ινταλγκό για... Παρίσι χωρίς αυτοκίνητα


Είδος προς εξαφάνιση θα είναι σε λίγο καιρό τα αυτοκίνητα στο Παρίσι, με την υπογραφή της δημάρχου της πόλης Αν Ινταλγκό, η οποία έχει βαλθεί να μετατρέψει την γαλλική πρωτεύουσα σε μια καθαρή «πόλη του φωτός», απαλλαγμένη από τα τροχοφόρα οχήματα και την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Η Ινταλγκό από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντα της, έχει κηρύξει έναν πραγματικό πόλεμο στα βενζινοκίνητα οχήματα, καταστρώνοντας και θέτοντας σε εφαρμογή ένα σχέδιο ώστε το Παρίσι σταδιακά να μετατραπεί στην πρώτη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα όπου δεν θα κυκλοφορούν αυτοκίνητα, δεν θα υπάρχουν μποτιλιαρίσματα, κόρνες, καυσαέρια, ατυχήματα κτλ. Προτεραιότητα θα έχουν οι πεζοί, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα ηλεκτρικά τροχοφόρα οχήματα και ποδήλατα που ανήκουν στον δήμο, καθώς και τα ποδήλατα των ιδιωτών.


 Ήδη στο Παρίσι, προς αποθάρρυνση των οδηγών να χρησιμοποιούν τα οχήματα τους, το ανώτατο όριο ταχύτητας κατέβηκε στα 70 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ σε ημέρες αυξημένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης υιοθετήθηκε το μέτρο της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων με μονό ή ζυγό αριθμό πινακίδων. Παράλληλα απαγορεύτηκε η κυκλοφορία παλαιών λεωφορείων που λειτουργούν με κινητήρες ντίζελ και σταδιακά ως το 2020, η ίδια ρύθμιση θα επεκταθεί και στα ΙΧ .


Στους κερδισμένους των αλλαγών που σχεδιάζει η Ινταλγκό, συγκαταλέγονται οι πεζοί και οι φυσιολάτρες καθώς στη διάθεση τους αναμένεται να δοθούν περισσότεροι δημόσιοι χώροι. Στις αρχές της εβδομάδας μάλιστα το δημοτικό συμβούλιο του Παρισιού, έλαβε μια ιστορική απόφαση που σηματοδοτεί την νέα εποχή για την γαλλική πρωτεύουσα.

Αποφάσισε την πεζοδρόμηση της δεξιάς όχθης του Σηκουάνα. Μια απόσταση 3, χιλιομέτρων που αποτελεί έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της μεγαλούπολης, απ όπου περνούν καθημερινά 46.000 οδηγοί!

Η δημοτική αρχή που τα τελευταία χρόνια έχει πεζοδρομήσει αρκετούς πολυσύχναστους δρόμους, έλαβε το πράσινο φως για να μεταμορφώσει την δεξιά όχθη σε μια όαση περιπάτου και αναψυχής όχι μόνο για τους κατοίκους του Παρισιού αλλά και τους τουρίστες.

Τον πολύβουο αυτοκινητόδρομο θα αντικαταστήσει ένας πεζόδρομος, παιδικές χαρές, λωρίδες κυκλοφορίας ποδηλάτων, κήποι και διαβάσεις πεζών.


«Το εγχείρημα της Αν Ινταλγκό σε συνεργασία με τους εταίρους της από το γαλλικό οικολογικό κόμμα για την «εξαφάνιση» των αυτοκινήτων από το Παρίσι γίνεται στην προσπάθεια της μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που τα τελευταία χρόνια έχει μετατρέψει την γαλλική πρωτεύουσα…σε Αθήνα» δηλώνει στην εφημερίδα μας o Σεμπαστιέν Μπρε, επικεφαλής της οργάνωσης «Αναπνέω» για την πρόληψη και την βελτίωση της ποιότητας του αέρα.

«Στην αρχή θα δημιουργηθούν μποτιλιαρίσματα σε άλλους άξονες που θα επιβαρυνθούν με περισσότερα αυτοκίνητα και η ατμοσφαιρική ρύπανση θα αυξηθεί. Αλλά αυτό θα γίνει τον πρώτο καιρό. Μετά ο κόσμος θα αλλάξει συνήθειες και θα χρησιμοποιεί περισσότερο το Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα ποδήλατα ή τα ηλεκτροκίνητα-καθαρά δημοτικά οχήματα. Σήμερα στην γαλλική πρωτεύουσα 1.5 εκατομμύρια άνθρωποι εκτίθενται σε ατμοσφαιρικούς ρύπους που είναι πολύ πιο υψηλοί από τα επιτρεπόμενα όρια κι αυτό πρέπει να σταματήσει» υποστηρίζει.

Πάντως τα σχέδια της Αν Ινταλγκό δεν έχουν μόνο υποστηρικτές. Πολλοί είναι εκείνοι που τα χαρακτηρίζουν αναποτελεσματικά, ενώ εκφράζουν φόβους πως μετά την ολοκλήρωση τους το κυκλοφοριακό χάος θα γίνει πιο οξύ στην πόλη του φωτός.

Μάλιστα η συντηρητική αντιπολίτευση στο δημοτικό συμβούλιο υποστηρίζει ότι αυτό που κάνει η δήμαρχος στην πραγματικότητα είναι η δημιουργία περισσότερων μποτιλιαρισμάτων. Η ίδια απαντά πως με την πολιτική της θα περιορίσει τα αυτοκίνητα και θα παραχωρήσει περισσότερο χώρο στους πολίτες του Παρισιού. Μια τάση που όπως λέει καταγράφεται σε όλες τις πόλεις του κόσμου.

Το όνομα της δημάρχου του Παρισιού, βρίσκεται στην επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες, και για έναν ακόμη λόγο. Η Αν Ινταλγκό, σκέφτεται να κάνει άλλο ένα ρηξικέλευθο βήμα, με τη δημιουργία του πρώτου πάρκου γυμνιστών στην γαλλική πρωτεύουσα.

Η δημοτική αρχή αναζητά ένα πάρκο ή κήπο όπου οι λάτρεις του γυμνισμού να μπορούν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση και δημόσια να μπορούν να χαλαρώσουν στο γρασίδι, να κάνουν την ηλιοθεραπεία ή να τον περίπατο τους χωρίς καμία απαραίτητη ενδυματική περιβολή.

«Πρέπει να βρούμε το σωστό μέρος και δεν θέλουμε να ενοχλήσουμε κανέναν, ούτε να προκαλέσουμε αναστάτωση. Θα είναι πιθανόν ένα πάρκο ή κάποιος κήπος» δήλωσε ο αντιδήμαρχος του Παρισιού Μπρινό Ζιλιάρ, κατά την διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης.

Σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις ή πρωτεύουσες όπως είναι το Βερολίνο, το Μόναχο ή η Μαδρίτη υπάρχουν περιοχές που έχουν καθοριστεί από τις δημοτικές αρχές, όπου κάτοικοι και επισκέπτες μπορούν να κυκλοφορούν με αδαμιαία περιβολή χωρίς να κινδυνεύουν να συλληφθούν.

Στο Παρίσι δεν είναι ασυνήθιστο τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού να βλέπει κανείς άνδρες και γυναίκες ελάχιστα ντυμένους να κάνουν ηλιοθεραπεία στις όχθες του Σηκουάνα και σε ορισμένα πάρκα. Τώρα η πόλη με την προτροπή των οικολόγων είναι έτοιμη να κάνει ένα ακόμη βήμα προς τους θιασώτες του γυμνισμού.

Πηγή:real.gr/

Unknown

Instagram