6 καταπληκτικά παραδείγματα Αστικών Κήπων


Από τους κρυφούς κήπους σε ταράτσες στα «έξυπνα δέντρα» που καθαρίζουν τη μόλυνση του αέρα, αυτά τα παραδείγματα αξίζουν την προσοχή μας.

Οι αστικές περιοχές παίζουν σημαντικό ρόλο στην κλιματική αλλαγή λόγω του υψηλού επιπέδου εκπομπών καυσαερίων. Τι κάνουν οι πόλεις για να καταπολεμήσουν αυτό το πρόβλημα; Ένα από τα μέτρα που λαμβάνουν είναι να αυξάνουν το πράσινο ώστε να προλαμβάνονται πλημμύρες, να καθαρίζει ο αέρας και να ρίχνουν τη θερμοκρασία.
Τα παρακάτω παραδείγματα συμβάλλουν δημιουργικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και δημιουργούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στην πόλη.


 1. Αυτοσχέδιοι εσωτερικοί κήποι


Photo credits popinnpark
 
Αυτό το κλειστό κατάστημα στο Άμστερνταμ μετατράπηκε σε ένα αυτοσχέδιο προσωρινό κήπο εσωτερικού χώρου, το ν πρώτο του είδους του στην Ευρώπη. Ο χώρος περιλαμβάνει φυτά, τραπέζια για πικνίκ, κούνιες και μια παιδική χαρά. Εδώ οι κάτοικοι μπορούν συναντιούνται, να χαλαρώνουν και να κοινωνικοποιούνται χωρίς να ανησυχούν για τον καιρό!


 2. Κρυφοί κήποι σε ταράτσες

Photo credits: contemporist
 
Αυτό το κτήριο, βλέποντάς το από το δρόμο, δίνει την εντύπωση ότι είναι ένα κοινό κτήριο γραφείων. Όμως, αν το δει κανείς από ψηλά, αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει κάτι διαφορετικό.
Το κτήριο Shenye TaiRan στο Σενζέν της Κίνας είναι γεμάτο κήπους στις ταράτσες του, όπου οι εργαζόμενοι μπορούν να απολαμβάνουν ένα ειδυλλιακό περιβάλλον στα διαλείμματά τους. Παράλληλα, οι κήποι αυτοί βοηθούν σημαντικά στη μείωση της μόλυνσης του αέρα σε μια επιβαρυμένη πόλη.

3. Τα «έξυπνα» δέντρα του Παρισιού

Photo credits:Green city solutions

Οι υπεύθυνοι του Δήμου του Παρισιού άρχισαν να εγκαθιστούν τα «έξυπνα» δέντρα, σε μια προσπάθεια για πιο καθαρή ατμόσφαιρα. Τα δέντρα αυτά, επινόηση την νεοϊδρυθείσας εταιρίας “Green City Solutions” συνδυάζουν οθόνες μέτρησης ρύπανσης με βρύα τοποθετημένα κάθετα, τα οποία απορροφούν τη σκόνη και μειώνουν τα επίπεδα οξειδίου του αζώτου. Θεωρούνται 275 φορές πιο αποτελεσματικά από τα κοινά δέντρα!

4. Πρασινίζοντας τη Μαδρίτη

Photo credits:Arup

 

Η πρωτεύουσα της Ισπανίας δαπανά εκατομμύρια για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής με το να γεμίζει κάθε ανεκμετάλλευτο χώρο της με πράσινο. Το μεγαλόπνοο αυτό έργο προβλέπει να καλυφθούν με πράσινο κάθε άδεια ταράτσα και κάθε τυφλός τοίχος καθώς και να επεκταθούν τα υπάρχοντα πάρκα της πόλης. Αυτή η αύξηση του πρασίνου στην πόλη θα βοηθήσει στην καταπολέμηση των πλημμύρων, θα αποτελέσει μονωτικό υλικό για τα κτήρια, θα παρέχει σκιά στους ανοιχτούς χώρους, αλλά και θα βοηθήσει σε μια καθαρότερη ατμόσφαιρα για την πόλη. Η πιλοτική εφαρμογή του σχεδίου σε μερικές από τις γειτονιές της Μαδρίτης έδειξε πτώση της μέσης θερμοκρασίας κατά 4 βαθμούς.

5. Κήποι εμπνευσμένοι από τις κυψέλες των μελισσών.

Photo credits:OFL Architecture

Ο κήπος Zighizaghi κατασκευάστηκε για παρέχει ένα πράσινο φιλικό σημείο για τους κατοίκους της Favara στη νότια Σικελία. Όλος ο ανοιχτός χώρος καλύφθηκε από εξαγωνικά σχήματα, σαν τα κελιά των μελισσών, τα οποία, άλλα είναι ξύλινα, και άλλα είναι γεμάτα με φυτά. Οι κόκκινες εξαγωνικές κατασκευές παρέχουν φωτισμό και παίζουν μουσική, δινοντας ετσι την ευκαιρία στον επισκέπτη να καθήσει και να απολαύσει το χώρο.

6. Μονοπάτια σαν ποτάμια

Photo credits:Penda design

Αυτή η πρόταση ήταν η νικητήρια στο διαγωνισμό αρχιτεκτονικής τοπίου στη 10η Διεθνή Έκθεση Κήπου στο Wuhan της Κίνας πέρυσι, δημιουργία των σχεδιαστών του γραφείου Penda. Τα σχήματα που θυμίζουν ποτάμια, υπογραμμίζουν τη η σημασία του καθαρού νερού και την προστασία του περιβάλλοντος.

Πηγή:dailyplanet.climate-kic.org

Unknown

Instagram