Όσλο: Η πρώτη πόλη που θα καθιερώσει την απαγόρευση αυτοκινήτων μέχρι το 2019

Στο Όσλο μειώθηκαν αισθητά οι θέσεις πάρκινγκ σαν μέτρο για τον περιορισμό των αυτοκινήτων στο κέντρο του. Θα δοθεί ιδιαίτερη σημασία στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στο ποδήλατο για την κάλυψη των αναγκών των πολιτών.
Μιας και η κυβέρνηση της Νορβηγίας έχει αποφασίσει την απαγόρευση της πώλησης βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων οχημάτων μέχρι το 2025, ο δήμος του Όσλο ξεκίνησε καμπάνια με στόχο την κατάργηση όλων των αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης μέχρι το 2019. Κατάργηση ακόμα και των υβριδικών και ηλεκτροκίνητων οχημάτων

Τα επόμενα τρία χρόνια θα απαγορευτεί η κυκλοφορία όλων των οχημάτων ανεξαρτήτως του τρόπου που τροφοδοτούνται – ακόμα κι αν είναι ηλεκτροκίνητα ή υβριδικά, με στόχο η Νορβηγική πρωτεύουσα να απαλλαχτεί πλήρως από οχήματα. Πώς θα γίνει αυτό; Σύμφωνα με το περιοδικό «The Nordic Page” ο στόχος θα επιτευχθεί με την απομάκρυνση των θέσεων στάθμευσης (εκτός από αυτές που προορίζονται για ΑμΕΑ), αρχής γενομένης από την ερχόμενη άνοιξη. Αυτό αναμένεται περιορίσει κατά πολύ την κυκλοφορία των οχημάτων ακόμα και των ηλεκτροκίνητων, που αποτελούν το 24% των αυτοκινήτων της χώρας.


 Επένδυση σε κέντρα αναψυχής

Η απομάκρυνση των πάρκινγκ, εκτός του ότι θα μειώσει τα αυτοκίνητα, θα δημιουργήσει και νέους εκμεταλλεύσιμους χώρους για την κατασκευή εστιατορίων, υπαίθριων θεάτρων, και χώρων αναψυχής. Υπολογίζεται ότι αυτή η μετατροπή θα προκαλέσει 50% μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.


Τα ηλεκτρικά ποδήλατα στο προσκήνιο

Στο κέντρο του Όσλο διαμένουν μόνιμα περίπου 1.000 κάτοικοι, αλλά υπολογίζεται ότι 90.000 μετακινούνται σε αυτό καθημερινά για εργασία. Για την εξυπηρέτηση των κατοίκων, αλλά και όλων αυτών που κινούνται στο κέντρο καθημερινά, ο Δήμος σκοπεύει να δημιουργήσει επιπλέον 60χλμ. ποδηλατοδρόμων αλλά και να επεκτείνει το δίκτυο λεωφορείων και τραμ. Επιπλέον, θα ξεκινήσουν ανταποδοτικά προγράμματα για τη χρήση ηλεκτρικών ποδηλάτων αντί για αυτοκίνητα.

Ευρωπαϊκή πρωτιά

Το Παρίσι έχει οργανώσει αρκετές «Ημέρες Χωρίς αυτοκίνητο» για τη μείωση των ρύπων, το Ελσίνκι οδεύει προς την κατάργηση των αυτοκινήτων με ταυτόχρονη ανάπτυξη των ΜΜΜ το 2025. Συνεπώς το Όσλο θα είναι η πρώτη Ευρωπαϊκή πόλη που θα απαλλαγεί πλήρως από αυτοκίνητα.

Πηγή:.lifegate.com

Unknown

Instagram