Πολεοδόμοι μετέτρεψαν 5 ανοιχτούς χώρους σε μικρούς παράδεισους για τους πεζούς

Ο καλλιτέχνης David Ellis δημιούργησε αυτό το έργο στο οδόστρωμα του τριγώνου Pearl Street Triangle, στο Brooklyn της Νέας Υόρκης

 Οι δρόμοι της Νέας Υόρκης γνώρισαν μία ριζική μεταμόρφωση στο διάστημα 2007 - 2013, όταν υπεύθυνη στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών της πόλης ήταν η Janette Sadik-Khan. Στο βιβλίο “Μάχη για τους δρόμους: Οδηγός για μία Αστική Επανάσταση”, οι Sadik-Khan και Seth Solomonow μοιράζονται την εμπειρία τους από τον επανασχεδιασμό των δρόμων της Νέας Υόρκης, με σκοπό την δημιουργία πλατειών, ποδηλατοδρόμων και λεωφορειολωρίδων.
Ένα από τα μεγαλύτερα εγχειρήματα του 2009 ήταν ο επαναπροσανατολισμός μέρους της ιστορικής περιοχής του Broadway, στο Manhattan. Η Λεωφόρος Broadway, μία από τις παλαιότερες οδικές αρτηρίες της πόλης, τέμνει διαγωνίως τον πολεοδομικό ιστό, δημιουργώντας ακανόνιστες διασταυρώσεις και τριγωνικά ανεκμετάλλευτα κενά. Προκειμένου η κυκλοφορία των οχημάτων να διευκολυνθεί και η μετακίνηση να γίνει πιο ασφαλής, το Τμήμα τους επανασχεδίασε συνολικά 3.700μ. της λεωφόρου, από το ύψος του 14ου μέχρι τον 59ο δρόμο, αποδίδοντας 6.000 στρέμματα σε αποκλειστική χρήση από πεζούς. Δημιουργήθηκαν περιοχές όπου οι κάτοικοι μπορούν να περπατούν ή να κάθονται για ένα γεύμα, ακόμη και σε σημεία έντονης κυκλοφοριακής κίνησης κατά μήκος της Λεωφ. Broadway, σημεία όπως η Times Square, η Madison Square και η Herald Square. Με την ολοκλήρωσή του έργου παραδόθηκαν στην πόλη 60 νέες πλατείες.
Το 2010, κατά την ενδιάμεση αξιολόγηση του έργου, το Τμήμα Οδικών Μεταφορών διέγνωσε πως είχε ήδη σημειωθεί βελτίωση στην κυκλοφορία, με αύξηση της τάξης του 7% στην ταχύτητα κυκλοφορίας των taxi. Ο όγκος των πεζών στην Times Square αυξήθηκε κατά 11% και στην Herald Square κατά 6%. Η πιο εντυπωσιακή μεταβολή όμως σημειώθηκε στον αριθμό των τροχαίων ατυχημάτων, τα οποία μειώθηκαν κατά 63% σε υλικές ζημιές και κατά 35% σε τραυματισμούς πεζών.
H Sadik-Khan, τα τελευταία χρόνια, συνεργάζεται με πόλεις από όλο τον κόσμο με σκοπό την βελτίωση του οδικού τους δικτύου, ως υπεύθυνη σε θέματα οδικής κυκλοφορίας στην συμβουλευτική εταιρία “Bloomberg Associates”, του πρώην δημάρχου της πόλης της Νέας Υόρκης, Michael Bloomberg.

 Pearl Street Triangle Plaza (Brooklyn, New York)

Η πλατεία Pearl Street Plaza, πριν και μετά την διαμόρφωση

Η πρώτη πλατεία που διαμορφώθηκε στην Νέα Υόρκη υπό την εποπτεία της Sadik-Khan ήταν στο τρίγωνο Pearl Street Triangle στην γειτονιά Dumbo του Brooklyn, όπου υπήρχε ένας μικρός χώρος στάθμευσης. Το 2007, το Τμήμα Οδικών Μεταφορών μετέτρεψε τον χώρο σε δημόσια πλατεία, με πλήρη χρηματοδότηση και υποστήριξη από το τοπικό επαγγελματικό επιμελητήριο. Το 2012, προσέλαβαν τον καλλιτέχνη David Ellis για να ζωγραφίσει το οδόστρωμα της πλατείας.

Times Square Plaza (Manhattan, New York)

 Σύμφωνα με την Sadik-Khan, στις περιοχές όπου δημιουργήθηκαν χώροι αποκλειστικής χρήσης από πεζούς, αυξήθηκε η εμπορική δραστηριότητα

Το 2009, οι υπεύθυνοι της πόλης της Νέας Υόρκης απέκλεισαν τα οχήματα από ένα κομμάτι της Λεωφόρου Broadway στην Times Square, ώστε να το μετατρέψουν σε περιοχή αποκλειστικά για πεζούς. “Είδαμε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου να αναπτύσσονται και να απλώνονται κατά μήκος των ποδηλατοδρόμων, των λεωφορειολωρίδων και των ελεύθερων χώρων”, διεπίστωσε η Sadik-Khan. Το 2011, η περιοχή αναρριχήθηκε μέσα στις 10 πρώτες θέσεις των πιο εμπορικών περιοχών στον κόσμο, σύμφωνα με τη λίστα Crain.

6 ½ Avenue (Manhattan, New York)

Στη νέα αρτηρία, με το όνομα “6 ½ Λεωφόρος” οι υπάλληλοι και οι περαστικοί της περιοχής μπορούν να απολαύσουν τη διέλευσή τους μέσω μιας στοάς για πεζούς

Στον 51ο δρόμο, μεταξύ της 6ης και 7ης Λεωφόρου, το Τμήμα Οδικών Μεταφορών της Νέας Υόρκης τοποθέτησε μία πινακίδα με την ένδειξη 6 ½ Λεωφόρος, στο πνεύμα της περίφημης αποβάθρας 9 ¾ του Harry Potter. Η διαμόρφωση επιτρέπει στους πεζούς να διασχίζουν την περιοχή μέσω μιας στοάς από τον 51ο μέχρι τον 57ο δρόμο.


 Broadway (Los Angeles, California)

Αυτή η διασταύρωση στο Los Angeles μεταμορφώθηκε σε έναν ιδανικό, υπαίθριο, καθιστικό χώρο
Στην Λεωφόρο Broadway, μία από τις μεγαλύτερες οδικές αρτηρίες του Los Angeles, οι υπεύθυνοι πολεοδομίας της πόλης σε συνεργασία με την Sadik-Khan μετέτρεψαν μια λωρίδα σε υπαίθριο καθιστικό χώρο.


Jane Warner Plaza (San Francisco, California)

Όψη της πλατείας Jane Warner Plaza, στο San Francisco
Στην γωνία της 17ης οδού με την Castro στο San Francisco, οι υπεύθυνοι πολεοδομίας της πόλης διαμόρφωσαν την ακανόνιστη διασταύρωση στην πλατεία Jane Warner Plaza, κάνοντάς την ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία συνάντησης της πόλης. Το σχέδιο αυτό ήταν το πρώτο από μια σειρά προτάσεων που εντάχθηκαν στο ευρύτερο πρόγραμμα με τον τίτλο “Από τα Πεζοδρόμια στα Πάρκα”. Από το 2009, έχουν σχεδιαστεί και υλοποιηθεί 7 πλατείες και 12 parklets, χώροι δηλαδή που λειτουργούν ως επέκταση του πεζοδρομίου μέσα σε μια λωρίδα του δρόμου.


Unknown

Instagram