Αποβάθρα 55: Ένα φυσικό ανάγλυφο τοπίο πάνω από τον ποταμό Hudson στη Νέα Υόρκη


Μετά την επιτυχία του πάρκου High Line, το οποίο αιωρείται πάνω από τις παλιές σιδηροδρομικές γραμμές, η πόλη της Νέας Υόρκης είναι αποφασισμένη να πάει ένα βήμα παραπέρα με το Pier 55 και να μετατρέψει σε πάρκο έναν εγκαταλελειμμένο χώρο, κατά μήκος του θαλάσσιου μετώπου στο Chelsey, εκεί που καταλήγει το High Line.

Σχεδιασμένο από τον Βρετανό αρχιτέκτονα Thomas Heatherwick, γνωστό από τη μελέτη μιας γέφυρας-κήπου στο Λονδίνο, το πάρκο θα στηρίζεται σε πυλώνες με τη μορφή αποβάθρας οι οποίοι θα εκτείνονται με σκοπό να φέρουν όλη τη βλάστηση. Το Pier 55 θα προσφέρει την αίσθηση της ευρυχωρίας και της κυκλοφορίας σε διαφορετικά επίπεδα, σε αντίθεση με την γραμμική και ορθολογική ανάπτυξη του High Line.

Όπως ανακοίνωσε το Heatherwick Studio, η αποβάθρα θα είναι ιδανικός τόπος για περιπλάνηση, όπου ο επισκέπτης θα μπορεί να κινείται ελεύθερα και να ανακαλύπτει κάτι νέο και διαφορετικό σε κάθε γωνιά του πάρκου. Θα υπάρχουν καθιστικοί χώροι και χώροι ανάπαυλας στο γρασίδι, ενώ οι ανοικτές επιφάνειες θα αναπτύσσονται σε διαφορετικά επίπεδα για να μπορούν να φιλοξενούν υπαίθριες εκδηλώσεις και παραστάσεις.


Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από τους Barry Diller και Diane Von Furstenberg, οι οποίοι μέσω μιας ΜΚΟ έχουν προσφέρει τα απαραίτητα οικονομικά κεφάλαια. Μετά από μια σειρά δικαστικών περιπετειών, δόθηκε τελικώς η έγκριση υλοποίησης της συγκεκριμένης πρότασης η οποία μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για άλλες πυκνοκατοικημένες πόλεις που αντιμετωπίζουν παρόμοια θέματα επανάχρησης και αξιοποίησης του θαλάσσιου μετώπου.

Πηγή: Weburbanist.com

Vasilis

Instagram