Τα όμορφα κτήρια επηρεάζουν το ίδιο θετικά την υγεία μας όσο και το πράσινο


Έρευνα του Πανεπιστημίου του Γουόργουικ λέει ότι μια βόλτα στην αστική περιοχή του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο μπορεί να είναι το ίδιο επωφελής με μια βόλτα στην εξοχή.

Το περπάτημα στην εξοχή ή μια βόλτα στην παραλία αποδεδειγμένα επηρεάζουν θετικά τη διάθεσή μας και ειδικοί συνιστούν τις βόλτες στο ύπαιθρο για καλή φυσική και πνευματική κατάσταση. Μια νέα έρευνα, όμως, δείχνει ότι το ίδιο αποτέλεσμα έχει και μια βόλτα σε αστικές περιοχές με όμορφα κτήρια.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γουόργουικ απέδειξαν ότι αυτό που συντελεί στην καλή διάθεση δεν είναι μόνο το πράσινο, άλλα η όμορφη θέα γενικά. Συνεπώς για τους Λονδρέζους, το να βλέπουν τον Καθεδρικό του Αγίου Παύλου ή τη θέα του Κάναρυ Γουόρφ, είναι το ίδιο επωφελής με το να βγαίνουν στην εξοχή.

Για να εξακριβωθεί τι είδους τοπία βελτιώνουν την υγεία, οι ερευνητές ζήτησαν από διάφορους ανθρώπους να βαθμολογήσουν πάνω από 212.000 φωτογραφίες από μέρη στη Μ. Βρετανία όσον αφορά την ομορφιά τους. Στη συνέχεια σύγκριναν  τις απαντήσεις για κάθε μέρος με την φυσική κατάσταση των κατοίκων στις περιοχές αυτές.

Παρεμπιπτόντως, τα τοπία που προκαλούσαν πιο θετικά συναισθήματα δεν ήταν τόσο «φύση».
Το αποτέλεσμα αυτής της έρευνας ήταν ότι αυτό του συντελεί στην υγεία και την ευτυχία των ανθρώπων είναι περισσότερο  η αρχιτεκτονική και το ντιζάιν παρά απλά το πράσινο.

Μέλος της ομάδας ερευνών, ο Chanuki Seresinhe, αναφέρει: «Τα αποτελέσματα της έρευνας αποδεικνύουν ότι η ομορφιά στο καθημερινό μας περιβάλλον, αστικό ή μη, έχει μεγαλύτερη σημασία από ότι πιστεύαμε μέχρι σήμερα. Πολεοδόμοι και κατασκευαστές θα πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη την αισθητική του περιβάλλοντος χώρου όταν πρόκειται για κατασκευή μεγάλων έργων ή για σχεδιασμό πάρκων, πλατειών και δημοσίων κτηρίων. Το να γεμίζουν πράσινο απλά δεν αρκεί…»

Παλιότερες έρευνες είχαν δείξει ότι οι άνθρωποι που ζουν κοντά σε πράσινο ζουν περισσότερο και είναι πιο ευτυχείς. Οι δρόμοι με δέντρα συμβάλλουν σε ένα πιο «πολιτισμένο «περιβάλλον» και έχουν λιγότερες πιθανότητες να γίνουν χώρος εγκληματικών ενεργειών. Το πανεπιστήμιο του Ιλινόις είχε αποφανθεί ότι το πράσινο είναι «απαραίτητο για την καλή φυσική, ψυχολογική και κοινωνική κατάσταση». Επίσης μια Ιαπωνική έρευνα είχε δείξει ότι οι άνθρωποι ζουν περισσότερο αν κατοικούν κοντά σε πάρκα ή άλση. Παρόλα αυτά, η ομάδα των Βρετανών ανακάλυψε  πως οι φωτογραφίες που χαρακτηρίστηκαν θεαματικά όμορφες δεν είχαν πολύ πράσινο. Αντιθέτως, είχαν πολύ γκρι, καφέ και μπλε.

Η Δρ. Suzy Moat, καθηγήτρια συμπεριφοριστικής επιστήμης αναφέρει: «Γνωρίζουμε ότι κάποιες περιοχές που χαρακτηρίζονται πολύ όμορφες, όπως η Lake District, έχουν και πράσινο. Γι’ αυτό θέλαμε να σιγουρευτούμε ότι ο χαρακτηρισμός ενός μέρους ως «όμορφου» δεν είναι απλά λόγω των ευεργετικών ιδιοτήτων του πρασίνου. Η ανάλυση επιβεβαίωσε ότι, πράγματι, όσοι ζουν σε περιοχές με πράσινο δηλώνουν πιο υγιείς. Αυτό που έχει σημασία πάντως ότι αν χωρίσουμε τους ανθρώπους ανάλογα με τον τόπο που ζουν (αστικό, ημιαστικό, ή αγροτικό τόπο) βλέπουμε ότι διαφοροποιείται το πόσο υγιείς δηλώνουν ανάλογα με το πόσο όμορφο είναι το μέρος που ζουν.» 

«Μέχρι πρότινος…» συνεχίσει η Δρ. Suzy Moat, «ήταν πολύ δύσκολο να διεξαχθεί τέτοιου είδους έρευνα λόγω του υψηλού κόστους που απαιτούνταν. Δεν ήταν δυνατόν να βρεθεί ικανό δείγμα από διάφορες περιοχές σε όλη τη χώρα. Αυτό πλέον λύνεται με τη βοήθεια του διαδικτύου και με τους τρόπους που παρέχει ώστε να συμμετέχει όλο και περισσότερος κόσμος στις έρευνες.


Η έρευνα έχει δημοσιευθεί στο Scientific Reports.

Πηγή: Telegraph.co.uk

Vasilis

Instagram