Πλήρης αναμόρφωση σε κεντρικές πλατείες του Παρισιού


Στις 29 Μαρτίου 2016, οι αρμόδιοι του δήμου του Παρισιού ενέκριναν το σχέδιο για την ριζική αναμόρφωση 7 εκ των μεγαλύτερων πλατειών της πόλης ώστε να προσφέρουν περισσότερο χώρο για πεζούς, ποδηλάτες και περιοχές πρασίνου.

Το Παρίσι μπορεί να περηφανεύεται για τις πολυάριθμος μεγάλες πλατείες του, με τα όμορφα κτίσματα, όπως η Στήλη Ιουλίου – σύμβολο της Γαλλικής Επανάστασης – το Πάνθεο (μαυσωλείο) και η εκκλησία Μαντλέν. 

Όμως, πολλές φορές, για να τα επισκεφτούν οι πεζοί πρέπει να διασχίσουν την έντονη και ενοχλητική κίνηση των αυτοκινήτων ενώ η πρόσβαση για τους ποδηλάτες λόγω της έλλειψης λωρίδων είναι πολύ δύσκολη. Το σχέδιο της Δημάρχου Anne Hidalgo’s είναι να δώσει προτεραιότητα στους πεζούς και τους ποδηλάτες προσφέροντάς τους περισσότερο χώρο να κυκλοφορούν. Βρύσες με πόσιμο νερό και περισσότερους χώρους πρασίνου περιλαμβάνονται, επίσης, στις υποσχέσεις της. Η περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένη Δήμαρχος αποφάσισε πως πρέπει να γίνουν ριζικές αλλαγές όταν η ρύπανση της Γαλλικής πρωτεύουσας άρχισε να γίνεται ένα σημαντικό πρόβλημα. 

Τον περασμένο Μάρτη οι Γαλλικές αρχές απαγόρευαν τη διέλευση συγκεκριμένων οχημάτων από το κέντρο της πόλης τις ώρες αιχμής όπου τα επίπεδα καυσαερίου ήταν υψηλά.

Επίσης ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο πως η φημισμένη Λεωφόρος των Ηλυσίων Πεδίων (Champs-Elyseés) από τον Απρίλιο θα είναι κλειστή για τα αυτοκίνητα μία Κυριακή κάθε μήνα και πως ένα στα δύο πάρκινγκ στο Παρίσι θα είναι ανοιχτά 24 ώρες. 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πως η υψηλή συγκέντρωση λεπτών σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, ευθύνεται για 42.000 πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο στη Γαλλία.

Πηγή: Rappler.com

Vasilis

Instagram