Ποδηλατόδρομος και ηλιακό πάνελ σε ένα: Κι όμως δουλεύει!

Image SolaRoad Netherlands

Πριν από ένα χρόνο η Ολλανδική πόλη Κρομενί αποφάσισε να κάνει το ποδήλατο ακόμα πιο φιλικό προς το περιβάλλον δημιουργώντας λωρίδες ποδηλατόδρομου από ηλιακά πάνελ. Κάτι τέτοιο δεν είχε ξαναγίνει στο παρελθόν και πολλοί απορούσαν αν θα πετύχαινε ως διάδρομος ή ως πηγή ενέργειας. Πλέον τα αποτελέσματα είναι αρκετά ενθαρρυντικά.

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του πρότζεκτ, ο ποδηλατόδρομος-ηλιακό πάνελ ονόματι SolaRoad, έχει παράξει 9.800 κιλοβατώρες - ενέργεια αρκετή να καλύψει τις ετήσιες ανάγκες τριών νοικοκυριών. Το πιο εντυπωσιακό είναι πως, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπευθύνου του SolaRoad, τα αποτελέσματα ξεπέρασαν τις προσδοκίες των δημιουργών του. Πίστευαν πως η ρύπανση και η σκιά των ανθρώπων που θα κινούνται στον ποδηλατόδρομο θα επηρέαζε την αποτελεσματικότητά του με συνέπεια να υποτιμήσουν τις δυνατότητές του.


Η επιτυχία αυτού του πιλοτικού εγχειρήματος ανοίγει το δρόμο σε ένα ευρύτερο κίνημα για την κατασκευή υποδομών οι οποίες προωθούν πιο βιώσιμες κοινωνίες. Εφόσον ακόμη χρειαζόμαστε δρόμους για να μετακινούμαστε, γιατί να μην παίρνουμε κάποια ενέργεια από αυτούς; Ερευνητές από το Αϊντάχο σκέφτηκαν να τοποθετήσουν ηλιακά πάνελ σε θέσεις παρκαρίσματος και δρόμους. Το Ηνωμένο Βασίλειο από την άλλη δοκιμάζει τη φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων ενώ κινούνται πάνω στους αυτοκινητόδρομους.

Αξίζει να σημειωθεί πως το κόστος του SolaRoad αρχικά υπολογιζόταν σε 3,7 εκατομμύρια δολάρια κάνοντάς το ιδιαίτερα ακριβό για την ηλεκτρική ενέργεια που παρήγαγε. Ωστόσο, όπως αποδείχτηκε, τα ποσά ενέργειας δεν ήταν και τόσο ασήμαντα. Στην τελική, ενώ οι παραδοσιακοί δρόμοι κοστίζουν σημαντικά ποσά με τα χρόνια εφόσον χρειάζονται συντήρηση, οι ηλιακοί δρόμοι αποσβένουν τα κόστη απλά και μόνο που υπάρχουν.

Πηγή: Citylab.com

Vasilis

Instagram