Κοπεγχάγη: Εξοικονόμηση χρημάτων… μέσα απ’ τους κάδους σκουπιδιών!Ένα πρόγραμμα στη Δανία διευκολύνει πλέον την περισυλλογή μπουκαλιών και την κάνει λιγότερο επικίνδυνη για τους περιθωριακούς κατοίκους της πόλης.

Σε πόλεις όπου οι κάτοικοι έχουν τη δυνατότητα να επιστρέφουν τις γυάλινες συσκευασίες έναντι αντιτίμου που εμπεριέχεται στην τιμή αγοράς του προϊόντος, δεν είναι παράξενο να βλέπει κανείς ανθρώπους να τις μαζεύουν, αφού με τον τρόπο αυτό συμπληρώνουν τα έσοδά τους. Δεν είναι κι εύκολη δουλειά, να λέμε την αλήθεια. Απαιτεί ώρες ορθοστασίας και να σπρώχνει κανείς το φορτωμένο καρότσι από κάδο σε κάδο, απ’ όπου πρέπει να ανασύρει τα μπουκάλια μέσα από βρωμιά και σπασμένα γυαλιά.

Γι αυτό το λόγο η Κοπεγχάγη "ντύνει" το πρόγραμμα περισυλλογής σκουπιδιών με αξιοπρέπεια ! Το καλοκαίρι, η Δανέζικη πρωτεύουσα εγκατέστησε κάδους σκουπιδιών με ράφια υποδοχής συσκευασιών σε τρία σημεία της πόλης. Οι κάτοικοι που δεν ενδιαφέρονται να πάρουν πίσω το αντίτιμο για τις συσκευασίες που επιστρέφουν, τις τοποθετούν στα ράφια ώστε αυτοί που ενδιαφέρονται, να τις περισυλλέξουν εύκολα. "Το πρόγραμμα αυτό κρατάει την πόλη μας καθαρή, ενώ, παράλληλα, σέβεται την αξιοπρέπεια κάποιων περιθωριακών συμπολιτών μας", δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Morten Kabell.

Image KBHpant

Πριν το πρόγραμμα μπει σε εφαρμογή, 166 εκατομμύρια κορώνες (22,3 εκατομμύρια ευρώ) χάνονταν κάθε χρόνο, επειδή δεν τα διεκδικούσε κανείς. Αυτό σημαίνει πως οι πολίτες, ενώ αγόραζαν μπουκάλια σε τιμή που εμπεριείχε και το αντίτιμο για την επιστροφή τους, αφού τα χρησιμοποιούσαν, δεν τα επέστρεφαν. Τα ΜΜΕ της Δανίας αναφέρουν πως με τη βοήθεια του πιλοτικού αυτού προγράμματος, οι επιστροφές συσκευασιών έχουν αυξηθεί κατά 49%, και 500 νέοι κάδοι με ράφια ετοιμάζονται να τοποθετηθούν. Θα στοιχίσει στην πόλη μόνο 1,2 εκατομμύρια κορώνες (λιγότερο απο 180.000 ευρώ) και το 95% των κατοίκων τάσσονται υπέρ! "Επιθυμία μας είναι το αντίτιμο επιστροφής να πάει στους περιθωριακούς" δηλώνει ο Michael Lodberg Olsen, που ηγήθηκε του πιλοτικού προγράμματος ως ειδικός στον τομέα των κοινωνικών επιχειρήσεων.

Φαίνεται πως ο στόχος θα επιτευχθεί. Μια έρευνα του 2007, έδειξε πως μερικοί επισκέπτες πάρκων θυμούνται σαν παιδιά να έχουν μαζέψει τα μπουκάλια τους και να τα έχουν δώσει σε νεαρούς Δανούς που τα μεταπουλούσαν. Αλλά, η ίδια έρευνα έδειξε πως οι τωρινοί συλλέκτες μπουκαλιών στα πάρκα της Κοπεγχάγης είναι ένα ετερόκλητο γκρουπ από ξένους νεοαφιχθέντες στην πόλη, συνταξιούχους και άστεγους. Απ’ τις απαντήσεις των ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα φάνηκε πως ο πληθυσμός που ασχολείται με τη συλλογή μπουκαλιών αλλάζει, και πως αντανακλά την μικρή μεν, αλλά αυξανόμενη ανισότητα στο σύνολο του πληθυσμού της Δανίας.

Πηγή: Citylab.com

Vasilis

Instagram