Οι 5 πιο οικολογικές πόλεις στον κόσμο

Η οικολογία έχει γίνει ένα από τις σημαντικότερες φιλοσοφίες, όχι μόνο για τους ανθρώπους αλλά και για τις χώρες. Μιας και η γενιά μας είναι επιφορτισμένη να κάνει κάτι διαφορετικό ώστε να αφήσει τη γη καλύτερη για τις επόμενες, πολλές χώρες και τοπικές αρχές λαμβάνουν δράση και αρχίζουν να ενεργούν υπεύθυνα. Η φιλικότητα απέναντι στο περιβάλλον έχει λάβει σημαντικό μέρος στη ζωή των πόλεων και έχει αρχίσει να έχει αντίκτυπο και στη ζωή των πολιτών τους.

Σε αυτό το άρθρο παρουσιάζονται οι 5 πιο πράσινες πόλεις σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με μία μελέτη που διεξήγαγε η Siemens. Οι πόλεις αυτές αποτελούν ένα καλό παράδειγμα πως εμείς, οι πολίτες, μπορούμε να είμαστε φιλικότεροι προς το περιβάλλον και να βοηθήσουμε τη Μητέρα Φύση.
Κοπεγχάγη - Δανία

Η Κοπεγχάγη είναι η πιο πράσινη πόλη της Ευρώπης. Πρώτα από όλα, αξίζει να σημειωθεί ότι οι Δανοί έχουν χαρακτηρισθεί ως οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι στον κόσμο για πολλά χρόνια. Πότε ένας άνθρωπος αισθάνεται ευτυχισμένος; Όταν βρίσκεται σε ειρήνη με τον εαυτό του και το περιβάλλον γύρω του. Ως εκ τούτου, η πρωτεύουσα της Δανίας αποτελεί σίγουρα ένα καλό παράδειγμα στο πως οι πολίτες μπορούν να ισορροπήσουν ειρηνικά με το περιβάλλον. Ο πιο διαδεδομένος τρόπος να περιηγηθεί κανεις στην Κοπεγχάγη είναι με το ποδήλατο. Ο επισκέπτης μπορεί εύκολα να παρατηρήσει την πληθώρα των ποδηλάτων που κυκλοφορούν και την εξαιρετικά ανεπτυγμένη υποδομή που υπάρχει για αυτά. Αυτό συνεπάγεται πως η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα είναι αμελητέα και αποτελεί ένα μεγάλο βήμα για μια πιο πράσινη γη. Επιπλέον, πολλά λεωφορεία στην πόλη είναι ηλεκτρικά, που σημαίνει καθόλου καυσαέρια. Υπάρχουν και πολλά οικολογικά καταστήματα που πωλούν ανάλογα ρούχα και τρόφιμα.Κουριτίμπα - Βραζιλία

Φαντάζει απίθανο, αλλά η Κουριτίμπα είναι μία από πιο φιλικές στο περιβάλλον πόλεις στον κόσμο και σίγουρα η καλύτερη στη Λατινική Αμερική. Η πόλη αυτή της Βραζιλίας μπορεί να είναι περήφανη για την κατά 70% ανακύκλωση αποβλήτων της και για την ανάληψη αυτής της πρωτοβουλίας αρκετά νωρίς, ήδη από τη δεκαετία του 1980. Επιπλέον, η Κουριτίμπα έλαβε το βραβείο για την ανάπτυξη του μεγαλύτερου δημόσιου δικτύου λεωφορείων και δημόσιων συγκοινωνιών. Πιστές στην οικολογική φιλοσοφία, οι αρχές της πόλης δουλεύουν σκληρά για έναν πιο πράσινο κόσμο με τη φύτευση πάνω από 1 εκατομμυρίου δέντρων γύρω από λεωφόρους και τη δημιουργία περισσότερων πράσινων σημείων.Σιγκαπούρη

Η πιο πράσινη πόλη στην Ασία μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμα παράδειγμα για το πώς μια πόλη μπορεί να αντιμετωπίσει περιβαλλοντικά θέματα. Καταρχήν, ένα επαναστατικό τεράστιο σύστημα δημοσίων μεταφορών έκανε την πόλη να κερδίσει τον τίτλο. Η σπατάλη νερού στη Σιγκαπούρη είναι πολύ μικρή συγκρινόμενη με το μέσο όρο σπατάλης στην Ασία. Αν ο ασιατικός δείκτης είναι 380kg ανά άτομο, ο δείκτης της πόλης είναι 307kg. Επιπρόσθετα, κάθε νοικοκυριό μπορεί να ανακυκλώσει πολύ εύκολα οτιδήποτε, μιας και η πόλη έχει διανείμει δωρεάν ειδικούς κάδους ανακύκλωσης. Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες οδηγούν σε έναν αληθινά οικολογικό τρόπο ζωής στην πόλη και σε ένα καλύτερο περιβάλλον.
Σαν Φρανσίσκο - ΗΠΑ

Το Σαν Φρανσίσκο υπήρξε η πρωτεύουσα των χίπις, αλλά θα ήταν λάθος να ειπωθεί ότι αυτό το γεγονός είναι ο μόνος λόγος που αυτή η πόλη είναι η πιο πράσινη στον κόσμο και η πιο οικολογική στη Βόρεια Αμερική. Η πόλη ήταν η πρώτη που εισήγαγε το σύστημα χρωματιστών κάδων ανακύκλωσης στα σπίτια και τους χώρους εργασίας, κάνοντας την ανακύκλωση εύκολη και προσιτή, αλλά πάνω από όλα νομικά κατοχυρωμένη και υποχρεωτική. Το καταπληκτικό σύστημα δημόσιων μεταφορών και η κυβερνητική ενθάρρυνση για χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων από τους πολίτες, βοήθησε εξίσου να αναδειχθεί το Σαν Φρανσίσκο ως μία από τις πιο φιλικές για το περιβάλλον πόλεις στον κόσμο.
Κέιπ Τάουν, Γιοχάνεσμπουργκ & Ντέρμπαν - Νότια Αφρική

Τρεις πόλεις της Αφρικής μοιράζονται την τελευταία θέση της λίστας των πιο πράσινων πόλεων. Είναι δύσκολο να επιλεχθεί μία εξ αυτών, διότι όλες είναι πολύ δυνατές σε διαφορετικές κατηγορίες. Για παράδειγμα το Κέιπ Τάουν & το Γιοχάνεσμπουργκ έχουν τους περισσότερους χώρους πρασίνου σε ολόκληρη την ήπειρο. Το Ντέρμπαν κατάφερε να πάρει το προβάδισμα χάρη στο στόχο του, ως πόλη, να έχει μηδενικά απόβλητα μέσα σε 20 χρόνια και ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα έως το 2050. Ένας ακόμη λόγος γιατί δεν αναδεικνύεται ένας νικητής στην περιοχή είναι η συνολικά κακή βαθμολόγηση. Σύμφωνα με τη μελέτη της Siemens, δεν υπάρχει κάποια πόλη στην Αφρική που να είναι αρκετά πάνω από το μέσο όρο, υποδηλώνοντας ότι αν και υπάρχουν μερικά καλά παραδείγματα, υπάρχουν πολλά θέματα στα οποία η Αφρική χρήζει βελτίωσης.

Πηγή: Popupcity.com

Vasilis

Instagram