10 παραδείγματα που η τέχνη αλληλεπιδρά με το φυσικό περιβάλλον

1. Τέχνη στο χιόνι

Κατέχοντας την έννοια του προσωρινού και της παροδικότητας, η τέχνη από χιόνι του Simon Beck διαρκεί μόνο μέχρι να φυσήξουν δυνατά οι άνεμοι των Γαλλικών Άλπεων στα σαβοϊκά εδάφη. Ο Beck χρειάζεται περίπου 11 ώρες για να δημιουργήσει αυτή τη μοναδική εικόνα, χρησιμοποιώντας μόνο μία πυξίδα και μετρώντας τα βήματα που κάνει με τα χιονοπέδιλά του.

Land art - Credit: Simon Beck's Snow Art

2. Τα κουκουνάρια

Μια σειρά από σύγχρονα έργα σφυρηλατήθηκαν από τον καλλιτέχνη και γλύπτη Floyd Elzinga. Τα γλυπτά αυτά κουκουνάρια δημιουργήθηκαν μέσω της επαναχρησιμοποίησης εξαρτημάτων από φτυάρια. Ο Elzinga αναφέρεται σε αυτά τα γλυπτά ως τον "αποικισμό των μηχανών". Η χρήση του κοινού χάλυβα επιτρέπει στον Elzinga να στρέψει την προσοχή στη μηχανιστική, εχθρική πλευρά, κι όχι στην αθώα εικόνα που συνήθως έχει ο κόσμος.

Land art - Photo credit: Upcycled Art Pine Cones by Floyd Elzinga

3. Το γιγαντιαίο μανταλάκι

Σχεδιάστηκε από τον Τούρκο καλλιτέχνη Mehmet Ali Uysal και κατασκευάστηκε για το φεστιβάλ των πέντε εποχών το 2010 στο πάρκο Chaudfontaine στο Βέλγιο. Δίνει την ψευδαίσθηση ότι η γη έχει πιαστεί σταθερά στις «δαγκάνες» αυτού του τεράστιου γλυπτού ελατηρίου. 

Land art - Mehmet Ali Uysal _ Skin 2_ Liege, Belgium, 2010 Courtesy of the artist and Pi Artworks  Photography: Zoe Baraton

4. Η ελαστική προοπτική

Αυτή η κυκλική σκάλα από κράμα μετάλλου Cor-Ten που σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες NEXT βρίσκεται σε ένα λόφο στο προάστιο του Ρότερνταμ, Carnisselande, στην Ολλανδία. Βασίζεται στην ταινία του Μέμπιους (Mobius Strip) — δηλαδή μια ενιαία επιφάνεια χωρίς πάνω ή κάτω — το αποτέλεσμα είναι ένα χωρίς τέλος μονοπάτι στο οποίο είναι αδύνατο κάποιος να περπατήσει, και λειτουργεί ως προβληματισμός για τις ασαφείς πολιτιστικές σχέσεις μεταξύ των κατοίκων του προαστίου Carnisselande και των κατοίκων του Ρότερνταμ. 

Land art - The Elastic Perspective. Photo credit Sander Meisner

5. Τέχνη στην άμμο

Ο καλλιτέχνης Andres Amador είναι γνωστός για την εφήμερη χρήση της αμμώδους παραλίας κατά την άμπωτη, με σκοπό τη δημιουργία έργων τέχνης. Φτάνοντας σε μέγεθος ακόμη και τα 100.000 τετραγωνικά πόδια, τα έργα τέχνης του Amador από άμμο δημιουργούνται χρησιμοποιώντας μια τσουγκράνα, με την οποία "ζωγραφίζει" την υγρή άμμο, προκειμένου να επιτύχει διαφορετικά οπτικά αποτελέσματα, και ένα σχοινί ως γεωμετρικό οδηγό.

Land art - Sand art creation by Andres Amador

6. Το αόρατο δέντρο

Ο γραφίστας Daniel Siering και ο καλλιτεχνικός διευθυντής Mario Schuster συνεργάστηκαν, για να μιμηθούν αριστοτεχνικά το αγροτικό γερμανικό τοπίο μέσα από τον κορμό ενός δέντρου, δίνοντας την ψευδαίσθηση ότι το δέντρο έχει κοπεί στη μέση. Αυτή η πράξη της "εξαπάτησης" επιτεύχθηκε απλά τυλίγοντας το δέντρο με πλαστικό και αναπαριστώντας το τοπίο σε αυτό το σημείο του κορμού ζωγραφίζοντάς το με κάθε λεπτομέρεια.

Land art - Invisible-tree

7. Huellas Artes

Αυτή η αρχιτεκτονική παρέμβαση 100 αρχιτεκτόνων καλλιτεχνικά αναγνωρίζει και αναδεικνύει την καθημερινή ροή των ανθρώπινων λειτουργιών και των ροών γύρω από το σταθμό του μετρό Bellas Artes στο Σαντιάγκο της Χιλής. Στοχεύει να αναζωογονήσει την περιοχή και να λειτουργήσει ως καταλύτης για την αστική δραστηριότητα και την ανάπτυξη κοινωνικών σχέσεων.


8. Το δέντρο που τραγουδά

Το «δέντρο που τραγουδά» είναι ένα γλυπτό ύψους τριών μέτρων, το οποίο χρησιμοποιεί τον άνεμο και βρίσκεται στο Lancashire της Αγγλίας. Ολοκληρώθηκε το 2006 και σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Mike Tonkin και Anna Liu. Με την εύστοχη ονομασία, αυτό το έργο τέχνης αποτελείται από γαλβανισμένους σωλήνες χάλυβα, μοιάζει με δέντρο και εκμεταλλεύεται τη φυσική ενέργεια του ανέμου, για να εκπέμψει τόσο παράφωνες όσο και μελωδικές νότες που καλύπτουν αρκετές οκτάβες.


9. Ελευθερία

Ο γλύπτης Zenos Frudakis σφυρηλάτησε αυτό το δημόσιο γλυπτό, για να δηλώσει τον αγώνα του ανθρώπου να κατακτήσει την ελευθερία – ένα αίσθημα που αναμφισβήτητα νιώθουν παντού οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Η σύνθεση δείχνει μία φιγούρα που κινείται από αριστερά προς τα δεξιά, κάθε φορά ένα βήμα πιο κοντά στην ελευθερία, και κατασκευάστηκε το 2001 στα κεντρικά γραφεία μια φαρμακευτικής εταιρείας στη Φιλαδέλφεια.

Land art - Freedom. Credit: Zenos

10. Κύβοι Chevron 

Οι Κύβοι με το διακοσμητικό μοτίβο που σχηματίζεται από την επανάληψη του γράμματος V (chevron) βρίσκονται στο Middlesbrough της Αγγλίας και είναι ένα κομμάτι "αστικής επίπλωσης" που δημιουργήθηκε από το γραφείο United Creatives ως μέρος ενός μεγαλύτερου έργου στο δημόσιο χώρο. Τα ζωντανά χρώματα αναφέρονται στον τοπικό χαρακτήρα του έργου και παραπέμπουν στη βιομηχανία και στις κατοικίες της περιοχής.

Land art - Chevron Cubes. Photo credit: United Creatives Ltd.

Πηγή: landarchs.com

Vasilis

Instagram