Περισσότερο πράσινο και λιγότερα αυτοκίνητα για τη Μαδρίτη του μέλλοντος


Αναζητώντας τρόπους να καταπολεμήσει τη μέση θερμοκρασία που συνεχώς αυξάνεται στην πόλη, η Μαδρίτη ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να γεμίσει με πράσινο όλους τους κενούς της χώρους.

Θα ανακαινιστούν και θα επεκταθούν τα υπάρχοντα πάρκα, θα δημιουργηθούν 22 καινούργιοι «αστικοί κήποι», οι κενοί αστικοί χώροι θα γίνουν ανοιχτοί για τον κόσμο, και οι όχθες του ποταμού Μανθανάρες θα φυτευτούν με πυκνή βλάστηση διπλασιάζοντας την έκταση του παραποτάμιου ομώνυμου πάρκου που δημιουργήθηκε το 2003. Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες κατοικιών θα επιχορηγούνται για την κατασκευή πράσινων ταρατσών και προσόψεων με αναρριχώμενα φυτά, οι τσιμεντοστρωμένες πλατείες θα υποστούν ένα «λίφτινγκ» προς το πιο… πράσινο, ενώ παράλληλα θα ιδρυθεί στην πόλη μια σχολή «Αστικής Κηπουρικής».


Με την υλοποίηση όλων των παραπάνω, η Μαδρίτη σκοπεύει να γίνει βιώσιμότερη, πιο δροσερή και πιο καθαρή. Η ύπαρξη πρασίνου σχετίζεται με την ύπαρξη αισθήματος ευφορίας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Οστόσο, ο λόγος που έχει δοθεί προτεραιότητα σε αυτά τα σχέδια, είναι πολύ πιο σοβαρός από την ωραιοποίηση της εικόνας της πόλης. Η Μαδρίτη αυτή τη στιγμή πεθαίνει.

Λόγω της γεωγραφικής της θέσης, (βρίσκεται σε ένα ξηρό οροπέδιο, μακριά από τη θάλασσα) η Μαδρίτη αντιμετωπίζει ακραίες καιρικές συνθήκες. Το χειμώνα κάνει υπερβολικά πολύ κρύο για μια πόλη τόσο νότια, και το καλοκαίρι μαστίζεται από συνεχόμενους καύσωνες.

Το μέλλον προμηνύεται χειρότερο: Η έρευνα, βάσει της οποίας αποφασίστηκε να γίνει αυτή η αλλαγή, προβλέπει ότι μέχρι το 2050 θα υπάρξει μείωση των βροχοπτώσεων κατά 25%, αλλά κάθε βροχή θα εμφανίζεται με τη μορφή καταιγίδας προκαλώντας πλημμύρες και καταστροφές. Επιπλέον, αναμένεται και αύξηση της θερμοκρασίας. Μέσα στα επόμενα 80 χρόνια, οι μέρες με καύσωνα θα αυξηθούν κατά 20% και η μέση θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά 4ο C.

Λόγω των παραπάνω, η Μαδρίτη χρειάζεται να κάνει κάτι δραστικό. Αν το πλάνο υλοποιηθεί, θα κάνει μεγάλη διαφορά, όχι μόνο στη μείωση της θερμοκρασίας: Τα αναρριχόμενα φυτά στους τοίχους θα βοηθήσουν στη μείωση της ηχορρύπανσης και η επέκταση του πάρκου κατά μήκος του ποταμού θα αποτελέσει βιότοπο για έντομα και πουλιά.

Επιπλέον, η Δημοτική Αρχή της Ισπανικής πρωτεύουσας, μελετά κι άλλους τρόπους για τη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών της πόλης. Από το 2017, σχεδιάζεται απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων μη κατοίκων σε συγκεκριμένες γειτονιές και από το 2020 απαγόρευση όλων των πετρελαιοκίνητων οχημάτων από το ευρύτερο κέντρο.

Μπορεί τέτοια πλάνα να φαίνονται πολύ φιλόδοξα και για κάποιους, ίσως, ουτοπικά. Αλλά η ανάγκη τα επιβάλλει.
Πηγή: Citylab

Vasilis

Instagram