Αδεια κοντέινερ μετατρέπονται σε πράσινους χώρους


Το Μόντρεαλ δημιουργεί καινοτόμους αστικούς χώρους από ανακυκλωμένα εμπορευματοκιβώτια, ορμώμενο από την τρέλα των parklets.

Τα parklets πρόσφατα προέκυψαν σε όλη τη Β. Αμερική με το Σαν Φρανσίσκο να εφαρμόζει το πρώτο σχέδιο δημόσιων parklets το 2009. Τα parklets, τα οποία λαμβάνουν χώρο μόλις δύο ή τριών θέσεων στάθμευσης στους αστικούς δρόμους, μπορούν να είναι μόνιμα, εποχικά ή προσωρινά. Οι χώροι που καταλαμβάνουν είναι για δημόσια χρήση και μετατρέπονται σε ευχάριστα αστικά σημεία στάσης, ξεκούρασης ή διασκέδασης, ιδιαίτερα σε περιοχές που υστερούν σε πάρκα ή άλλα ήσυχα υπαίθρια σημεία.

Το κίνητρο πίσω από τα parklets είναι η βελτίωση της εμπειριας του πεζού στους αστικούς δρομους, οι οποίοι είναι πολυσύχναστοι ή καταλαμβάνονται από κτήρια. Τα parklets ή «μικρά πάρκα» μπορούν να γεμίσουν με φυτά, πράσινο και παγκάκια. Τα parklets υπήρξαν ιδιαίτερα δημοφιλή σε περιοχές χωρίς υπαίθρια πάρκα ή σε περιοχές όπου το πλάτος του πεζοδρομίου δεν είναι αρκετά μεγάλο για να διευκολύνει αστικές δραστηριότητες. Ακόμα και στις θέσεις στάθμευσης, οι οποίες δεν προορίζονται για τους ανθρώπους, μπορούν να παρέχουν οπτικά ερεθίσματα μέσω του πρασίνου ή εικαστικών παρεμβάσεων.

Τα parklets του Μόντρεαλ, όντας ζωγραφισμένα με φωτεινά χρώματα και εντυπωσιακά σχέδια ντόπιων καλλιτεχνών, προκαλούν οπτική διέγερση. Τα καινοτόμα αυτά parklets αποτελούνται από παλιά εμπορευματοκιβώτια, λαμβάνοντας χώρο λιγότερο από τρεις θέσεις στάθμευσης. Με αυτή τη χρήση τους μετατρέπονται από άχρηστα υλικά και ανεκμετάλλευτους δημόσιους χώρους σε ζωντανά κοινόχρηστα σημεία συνάθροισης που ωφελούν την τοπική κοινωνία.

Για τα εστιατόρια και τις επιχειρήσεις σε πόλεις τόσο βόρειες όσο το Μόντρεαλ, το ψυχρό κλίμα καθιστά τα υπαίθρια τραπεζοκαθίσματα μη επικερδή και χρήσιμα μόνο για μερικούς μήνες το χρόνο. Τα υπαίθρια parklets όμως δίνουν τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να τα «φιλοξενούν», να αξιοποιούν το υπαίθριο χώρο που διατίθεται, επιτρέποντας στους ανθρώπους να απολαμβάνουν το ζεστό καιρό όπως και όταν συμβαίνει. Τα parklets ή οι «στάσεις πεζών» προσφέρουν αποδοτικά εργαλεία για αύξηση των δημόσιων χώρων και τη ζωτικότητα των αστικών συνοικιών.Τα εμπορευματοκιβώτια, τα οποία έχουν προσαρμοστεί με μεγάλα ανοιχτά παράθυρα, είναι γεμάτα με παγκάκια και ζαρντινιέρες, παρέχοντας στους κατοίκους και στους διερχόμενους ένα χώρο να σταματήσουν και να διεκπεραιώσουν τις δραστηριότητές τους. Η Christine Gosselin, η οποία βοήθησε στην υιοθέτηση του σχεδίου στο Μόντρεαλ, λέει: «οφείλουμε να κάνουμε περισσότερα πράγματα με το δημόσιο χώρο, απ’ το απλά να σταθμεύουμε αυτοκίνητα». Τα parklets είναι κατά κάποιο τρόπο «σαν ένα γιγάντιο δημόσιο παγκάκι», στοχεύοντας στην ενεργοποίηση των συνοικιών και στην εμπλοκή της τοπικής κοινότητας στον κοινόχρηστο χώρο.

Τα προσωρινά parklets, σαν αυτά του Μόντρεαλ, είναι μια συμφέρουσα παρέμβαση, δεδομένου ότι παρέχουν τον απαιτούμενο αστικό χώρο, εξακολουθώντας να λειτουργούν ως χώροι στάθμευσης για το υπόλοιπο του έτους. Μέχρι τον Οκτώβριο, οι πεζοί του Μόντρεαλ, καλούνται «να χαλαρώσουν, να κάνουν πικ-νικ στο φως του ήλιου, μέσα σε αυτό το παλιό ανακυκλωμένο εμπορευματοκιβώτιο που ομοιάζει με δροσερό νησί»

Προηγούμενα ανάλογα σχέδια parklets σημείωσαν επιτυχία στο Σαν Φρανσισκο – το οποίο έχει περισσότερα από 80 -, στο Βανκούβερ, στο Λος Άντζελες, στο Σιατλ. Η επιτυχία των parklets από εμπορευματοκιβώτια στο Μόντρεαλ, ανοίγει δρόμους για σχεδιασμό περισσότερων ανάλογων στάσεων πεζών σε άλλα σημεία της πόλης.

fixAthens

Instagram