Δρόμοι φτιαγμένοι για ανθρώπους

Στο Βέλγιο, στην Γάνδη, δεκαέξι δρόμοι μεταμορφώθηκαν σε χώρους συλλογικούς με παντελή απουσία αυτοκινήτων για πάνω από 2,5 μήνες 
Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες πρωτοβουλίες προσπαθούν να υπολογίσουν τον ρόλο του αυτοκινήτου στους αστικούς δρόμους. Πρότζεκτ όπως το PARK(ing)Day και Neighborhood in motion  δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο η απουσία και απομάκρυνση των αυτοκινήτων επηρεάζει τον αστικό χώρο καθώς και την νοοτροπία και τον τρόπο ζωής των κατοίκων.
Η Γάνδη λοιπόν δίνει μια άλλη προσέγγιση στο θέμα μεταμορφώνοντας 16 δρόμους σε συλλογικούς δημιουργικούς χώρους για περίπου 2,5 μήνες. Ολα ξεκίνησαν το 2013 από μια παρέα ενθουσιωδών πολιτών που τους απασχολούσε η κινητικότητα στην πόλη. Με σκοπό να κάνουν τους ανθρώπους να νοιώσουν τη διαφορά όταν οι δρόμοι χρησιμοποιούνται από ανθρώπους αντι για αυτοκίνητα, κατέληξαν στην ιδέα της "Leefstraten"δηλαδή σε μετάφραση "Δρόμοι που τους ζεις".

Το Leefstraten είναι ένα πείραμα που επιτρέπει στους κατοίκους να μεταμορφώσουν το δρόμο τους σ' ένα χώρο που πάντα ονειρεύονταν. Απομακρύνοντας τα αυτοκίνητα οι δρόμοι έγιναν διαθέσιμοι για προβολή ταινιών, δημιουργία μικρών γηπέδων, καφέ και χώρων για πικ-νικ. Ενα από τα πιο σημαντικά στοιχεία αυτού του πειράματος προέκυψε από τους ίδιους τους κατοίκους. Ο κάθε χώρος παρουσιάζει ένα τελείως διαφορετικό αποτέλεσμα χρήσης ή και μη χρήσης. Ο  κάθε κατοίκους έχει την δική του άποψη ως προς τη χρήση του δρόμου,πράγμα που κάνει την όλη διαδικασία πολύ διαφορετική σε κάθε σημείο. Τα πρώτα θέματα που προκύπτουν είναι αφ' ενός η εύρεση θέσεων παρκαρίσματος που είναι και το απαραίτητο πρώτο βήμα κι αφετέρου η συνενόηση μεταξύ των κατοίκων, πράγμα ακόμα πιο δύσκολο μια και διαφέρει η προσωπική εκτίμηση του καθενός όσον αφορά το θόρυβο και την ηρεμία του δρόμου ...ειδικά το βράδυ!

Οταν όλα αυτά συνταιριαστούν και ο δρόμος μετατραπεί σε δρόμο "διαβίωσης"σπάνια υπάρχει κάποιος που δεν είναι ικανοποιημένος. Κι αυτό όχι μόνο γιατί προκύπτει άλλος ένας χώρος διαβίωσης αλλά και γιατί ο καθένας έχει συμβάλλει με την προσωπική του άποψη στο όλο εγχείρημα. Η επιτυχία στη Γάνδη άνοιξε το δρόμο για παρόμοιες πρωτοβουλίες σ' όλη την Ολλανδία και στο Βέλγιο αλλά μοιάζει ν' αφορά τελικά κάθε πόλη με κατοίκους που θέλουν να δημιουργήσουν χώρους γι' ανθρώπους, και ότι για αυτοκίνητα.

fixAthens

Instagram