Η Γαλλία με νέο νόμο υποχρεώνει τα σούπερ μάρκετ να δίνουν τα μη πωληθέντα τρόφιμα σε φιλανθρωπικά ιδρύματαΤο Γαλλικό Κοινοβούλιο έκανε ένα σημαντικό βήμα στο να μειώσει τη σπατάλη τροφίμων στο μισό ως το έτος 2025. Ομόφωνα η Γαλλική Βουλή ψήφισε να εμποδιστούν τα σούπερ μάρκετ από την εσκεμμένη καταστροφή απούλητων τροφίμων. Τα μαγαζιά μαναβικής τετραγωνικών μέτρων 400 και άνω θα πρέπει να υπογράψουν συμβόλαια έως τον Ιούλιο του 2016, επιβεβαιώνοντας οτι τα τρόφιμα θα δωρίζονται σε φιλανθρωπικά ιδρύματα ή θα δίνονται για τη διατροφή ζώων. Τα πρόστιμα στους παραβάτες θα φτάνουν τα 75.000€ και τα δύο χρόνια φυλάκισης.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του σοσιαλιστικού κόμματος Guillaume Garot, πρώην υπουργό τροφίμων και τον άνθρωπο που πρότεινε το νομοσχέδιο « Είναι σκανδαλώδες να βλέπεις απορρυπαντικό να χύνεται στους σκουπιδοντενεκέδες μαζί με βρώσιμα αγαθά». Tα μαγαζιά μαναβικής συνηθίζουν να 'περιλούζουν' τα τρόφιμα με απορρυπαντικό για να μην μπορούν αυτά να καταναλωθούν. Είναι αηδιαστικό και λυπηρό να καταστρέφονται τα αχρησιμοποίητά σου προϊόντα μπροστά στα μάτια όσων τα χρειάζονται.

Η απόφαση του Γαλλικού κοινοβουλίου να αναδιανείμει 3,5 εκατομμύρια τόνους φαγητού το χρόνο σε ανθρώπους που πεινάνε είναι εμπνευσμένη! Επικροτούμε την απόφασή τους αυτή, η οποία επίσης θα διασφαλίσει πως τα σουπερμάρκετ θα ταξινομούν τα βρώσιμα αγαθά πριν τα στείλουν κι έτσι δεν θα επιβαρύνονται επιπλέον οι αποδέκτες αυτών. Τα φιλανθρωπικά ιδρύματα θα εφοδιαστούν με δικά τους φορτηγά και ψυγεία.

Η παγκόσμια σπατάλη τροφίμων είναι μια πραγματικότητα με καταμετρημένα 1,3 δισεκατομμύρια τόνους τροφίμων να σπαταλιώνται κάθε χρόνο. Αυτή η κίνηση από μια δυναμική κυβέρνηση να περιορίσει το πρόβλημα αυτό είναι εξαιρετική.
Πηγή: CHH

fixAthens

Instagram