Αντί για αυτοκίνητα πεζοί, η μεταμόρφωση ενός δρόμου στη Βιέννη




Η βιενέζικη οδός Mariahilferstrasse, ένας από τους σημαντικότερους εμπορικούς δρόμους, μετασχηματίστηκε σε ένα μοναδικό δημόσιο χώρο για τους πεζούς, από μια οδό κυκλοφορίας οχημάτων. Ο μήκους 1.6 χλμ δρόμος αποτελείται από δύο κοινόχρηστες περιοχές και ένα πεζόδρομο αποτελώντας ένα ζωντανό, πράσινο και βιώσιμο δημόσιο χώρο για τους πολίτες της Βιέννης και ιδιαίτερα των κατοίκων των παρακείμενων περιοχών (Neubau & Mariahilf).

Κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης βόλτας του αρθρογράφου κατά μήκος της Mariahilferstrasse, συλλέχθηκαν εικόνες, οι οποίες συνδυασμένες με διαθέσιμες φωτογραφίες από το πρόσφατο παρελθόν, απεικονίζουν τις αλλαγές που επέφερε η πεζοδρόμηση του δρόμου.

Προτεραιότητα στους πεζούς

Παρά το ότι 60.000 πεζοί έναντι 10.000 αυτοκινήτων, χρησιμοποιούσαν τη Mariahilferstrasse κάθε μέρα, οι πεζοί εξαναγκάζονταν να χρησιμοποιούν συχνά γεμάτα πεζοδρόμια για τις μετακινήσεις τους. Η αλλαγή που έγινε αναδιανέμει το δρόμο υπέρ των πεζών δίδοντάς τους προτεραιότητα ώστε να περπατούν και να διασχίζουν το δρόμο με μεγαλύτερη άνεση. Οι κάτοικοι και περαστικοί αγάπησαν ιδιαίτερα την πεζοδρομημένη περιοχή και ξεκίνησαν αμέσως να τη χρησιμοποιούν, μόλις αντικαταστάθηκε η άσφαλτος.



Χώρος στην ελεύθερη κίνηση

Οι φωτογραφίες δείχνουν επίσης το δημόσιο χώρο που χάνεται όχι μόνο από τα εν κινήσει αυτοκίνητα, αλλά κι από εκείνα που είναι σταθμευμένα. Εκτός από την κατάληψη πολύτιμου δημόσιου χώρου, η επιβράδυνση της κίνησης και απομάκρυνση των αυτοκινήτων, επέτρεψε τη δημιουργία μεγάλων εμπορικών και μη περιοχών, όπου μπορεί κάποιος να καθίσει.
Οι δύο κοινόχρηστοι χώροι που δημιουργήθηκαν παροτρύνουν την χρήση τους από τους πεζούς (και ποδηλάτες) αφού επιβραδύνουν την κίνηση των αυτοκινήτων και δίνοντάς τους την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν με όσους χρησιμοποιούν το δρόμο. Εξ' αυτού δημιουργήθηκε μια πληθώρα ευκαιριών στους διαβάτες να καθίσουν: διαφορετικά έπιπλα δρόμου, τραπέζια με νερό και πράσινες παρεμβάσεις που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για τους περαστικούς να ξαποστάσουν, ενθαρρύνοντας τις συζητήσεις και την κοινωνικοποίηση.




fixAthens

Instagram