Οι δρόμοι των πόλεων μετατρέπονται σε ελεύθερα υπαίθρια καφέΚάθε πρώτη Κυριακή του μήνα από το Μάϊο μέχρι τον Οκτώβριο, μια τοπική πρωτοβουλία μετατρέπει τους δρόμους του Άμστερνταμ στη μεγαλύτερη υπαίθρια καφετέρια του κόσμου. Οι ιδιοκτήτες των παγκακίων που βρίσκονται έξω από τα σπίτια, όσων έχουν αποφασίσει να συμμετάσχουν, αποφασίζουν τι θα προσφέρουν, τις ώρες λειτουγίας τους και οι επικέπτες αποφασίζουν ποιους θα επισκεφθούν. Οι προσφορές μπορεί να είναι φαγητά, ποτά, αλλά και δραστηριότητες, όπως σάλσα, μαθήματα ραψίματος ή ανταλλαγή ρούχων.

Οι κάτοικοι των πόλεων της Ολλανδίας, αλλά και άλλων πόλεων διεθνώς, καλούνται να λάβουν μέρος σε αυτή την πρωτοβουλία και να «ανοίξουν» το δικό τους παγκάκι. Στο σχετικό site που έχει διαμορφωθεί για αυτό το σκόπο ο συμμετέχων ορίζει τη γεωγραφική θέση του, προσδιορίζει τις ώρες λειτουργίας του και κάνει μια μικρή περιγραφή του μενού ή της δραστηριότητας που θα παρέχει κατά τη διάρκεια που το παγκάκι του θα είναι διαθέσιμο προς το κοινό. Η ιδέα αυτή ομοιάζει με την Ημέρα του Εστιατορίου στο Ελσίνκι, όπου ο καθένας μπορεί να γίνει ιδιοκτήτης ρεστοράν για μία ημέρα. Αν και στην Ημέρα του Εστιατορίου το φαγητό είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας, η πρωτοβουλία αυτή βασίζεται στο πανταχού παρών ολλανδικό φαινόμενο των ιδιόκτητων παγκακίων στα πεζοδρόμια, μπροστά από τα σπίτια.
«Ένα παγκάκι που διατίθεται ελευθέρως σε ένα πεζοδρόμιο μπορεί να προκαλέσει αυθόρμητες συζητήσεις μεταξύ των γειτότων και κάνει τη συνάντησή τους πιο πιθανή και εύκολη, ενεργοποιώντας νέες γνωριμίες. Επιπλέον, προσπαθεί να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να θεωρούν ότι ο δημόσιος χώρος ανήκει σε όλους και όλοι μπορουν να συμβάλλουν στον καλλωπισμό του» δηλώνει η εμπνεύστρια της ιδέας.

Οι προσφορές που κάνουν οι ιδιοκτήτες των παγκακίων είναι ποικίλες σε θέματα και ιδέες. Ενδεικτικά αναφέρονται κάποιες όπως: η προσφορά Γαλλικών κρασιών και τυριών, παράλληλα με τη διεξαγωγή τουρνουά petaque για τους διερχόμενους, η γευσιγνωσία Βελγικών σοκολατών και η πρόβλεψη για απώλεια των θερμίδων τους με διάφορους τρόπους, η μεταφορά των διερχόμενων από παγκάκι σε παγκάκι με επώνυμη μηχανή για την εμπειρία, κλπ.
Σε μια εποχή όπου η πλειονότητα των ανθρώπων της πολής δε γνωρίζουν ποιος είναι ο γείτονας τους, η πρωτοβουλία αυτή δίνει ώθηση στην ανταλλαγή εμπειριών, στην αλληλεπίδραση και στη βελτίωση της κοινωνικότητας των γειτόνων.

fixAthens

Instagram