7 απλοί τρόποι για να γίνει μια πόλη φιλικότερη στους πεζούς


1. Δημιουργείστε ευχάριστες διαδρομές για τους πεζούς
Μία πορεία 500μ. δίπλα σε ένα γιγαντιαίο κλειστό κτίριο με χώρους στάθμευσης μπορεί να φαντάζει κουραστική, αν όμως αυτή η πορεία γίνει σε ένα πεζοδρόμιο όπου υπάρχουν μικρά εμπορικά καταστήματα κι εστιατόρια γίνεται πολύ πιο ελκυστική. Είναι θέμα αντίληψης της απόστασης. Οι πόλεις πρέπει να αποφεύγουν την κατάληψη ολόκληρων οικοδομικών τετραγώνων με τεράστιες, μονολιθικές κατασκευές, καθώς η ύπαρξη μικρότερων και περισσότερων κτιρίων και δρόμων κάνει την κυκλοφορία πιο ευχάριστη.

2. Στρέψτε τα κτίρια προς τους δρόμους
Αντί ένα κατάστημα τροφίμων να έχει στην πρόσοψη τον χώρο στάθμευσης, είναι προτιμότερο εκεί να βρίσκεται η κύρια είσοδος, ώστε να ενθαρρύνονται οι πελάτες να μπουν μέσα σε αυτό. Έτσι καλλιεργείται μία αίσθηση οικειότητας και ζεστασιάς. Σε παραδοσιακές πόλεις όπου κυκλοφορούν άνετα οι πεζοί, τα κτίρια ευθυγραμμίζονται πάντα με την κατεύθυνση των δρόμων.
Οι άνθρωποι δεν αισθάνονται άνετα να κυκλοφορούν σε χώρους που είναι πανταχόθεν ελεύθεροι. Πρόκειται για ενστικτώδη αντίδραση που υπάρχει από την εποχή που οι άνθρωποι κυνηγούσαν αρπακτικά ζώα. Περίκλειστοι χώροι, όπως οι πλατείες ευρωπαϊκών πόλεων, αποτελούν την ιδανική λύση.

3. Σχεδιάστε χώρους για δημόσια χρήση
Οι λειτουργικές πόλεις έχουν ένα κέντρο όπου οι κάτοικοι θέλουν να περνούν τον χρόνο τους. Είναι σημαντικό να υπάρχει ισορροπία μεταξύ των κοινόχρηστων σημείων και των εμπορικών καταστημάτων. Οι πόλεις είναι γεμάτες από κενούς χώρους. Ένα γυμναστήριο, ένας υπαίθριος τοίχος αναρρίχησης ή ένας τόπος συνάθροισης κατοίκων μπορούν να φέρουν ζωή σε μια εγκαταλελειμμένη περιοχή.

4. Κατασκευάστε τους χώρους στάθμευσης στην πίσω όψη ή στα υπόγεια των κτιρίων
Αν τοποθετήσεις ένα κτίριο πίσω από έναν χώρο στάθμευσης, ο πεζός αισθάνεται σαν κάτοικος δεύτερης κατηγορίας. Δεν υπάρχει ισχυρότερος παράγοντας στη διαμόρφωση του αστικού τοπίου από τους χώρους στάθμευσης. Ο τρόπος που σχεδιάζει ο κάθε μελετητής το πού σταθμεύουν τα αυτοκίνητα (μην ξεχνάτε πως οι οδηγοί των αυτοκινήτων μετατρέπονται σε πεζούς μόλις απομακρυνθούν από αυτά) συμβάλλει στην περιπατητικότητα μιας πόλης, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.
Ένας μεγάλος υπόγειος χώρος στάθμευσης αποφέρει επίσης έναν ενεργό πληθυσμό πεζών, αρκεί να γίνει σωστά. Η ισόρροπη αντιμετώπιση των αναγκών στάθμευσης για διάφορες χρήσεις όπως είναι το εμπόριο, η εργασία ή η κατοικία, είναι δύσκολη υπόθεση. Απαιτεί πολλούς οικονομικούς πόρους και προσεκτικό σχεδιασμό, ώστε οι είσοδοι κι έξοδοι των αυτοκινήτων στο δρόμο να γίνεται με έναν τρόπο άνετο και λειτουργικό.

5. Υιοθετείστε την ανθρώπινη κλίμακα σε κτιριακές και πολεοδομικές εγκαταστάσεις
Τα κτίρια έχουν δεσπόζουσα θέση σε σχέση με τους πεζούς, η αποτελεσματική όμως σήμανση μπορεί να τα κάνει προσιτά στο ανθρώπινο μέτρο. Το Empire State Building στη Νέα Υόρκη είναι ένα καλό παράδειγμα μιας τεράστιας κατασκευής, με πολύ καλό σχεδιασμό για τους πεζούς στο επίπεδο του δρόμου. Δεν έχει σημασία πόσο ψηλό είναι ένα κτίριο, όμως μία πρόσοψη με δέντρα, η σήμανση μικρής κλίμακας και οι προσιτές είσοδοι μπορούν να κάνουν την διαφορά.

6. Εξασφαλίστε καθαρή και συνεχή πορεία στους πεζούς
Οι πεζοί πρέπει να έχουν εύκολο τρόπο μετακίνησης σε πλατείες, πάρκα, δρόμους περιορισμένης πρόσβασης και γενικά σε χώρους που το αυτοκίνητο δεν μπορεί να προσεγγίσει. Η σαφής σήμανση, που εξηγεί τον τρόπο περιδιάβασης, είναι πολύ σημαντική, ειδικά σε περιοχές έντονα τουριστικές.

7. Κατασκευάστε “ολοκληρωμένους” δρόμους
Τα τελευταία 80 χρόνια, οι δρόμοι έχουν απογυμνωθεί από κάθε λειτουργία πλην αυτής της μετακίνησης με τα αυτοκίνητα. Πλέον οι πόλεις αναζητούν τρόπους να ενθαρρύνουν και να εξυπηρετήσουν και άλλες χρήσεις. Στόχος είναι ο σχεδιασμός “ολοκληρωμένων” δρόμων, δρόμων που ικανοποιούν κοινωνικές και εμπορικές ανάγκες και που μπορούν να χρησιμοποιηθούν εξίσου από ποδήλατα, μέσα μαζικής μεταφοράς και ιδιωτικά οχήματα. Επίσης η πρόβλεψη για χώρους όπου κάποιος μπορεί να πιει ένα φλιτζάνι καφέ, να διαβάσει μια εφημερίδα ή να έχει μια κοινωνική συνάντηση σε ένα σιντριβάνι μπορεί να εμπλουτίσει σημαντικά μια γειτονιά.

fixAthens

Instagram